Telekommunikáció

2023.08.25. 17:28

Nagyon retró: 30 éve érkeztek meg az első rádiótelefonok Nógrád vármegyébe

Visszarepültünk az időben 30 évet, s felidéztük 1993. augusztusát, amikor megérkeztek az első megvásárolható rádiótelefonok Nógrád vármegyébe.

Angyal Eszter

Napjainkban már mindenki számára magától értetődő, hogy kezébe kapja a mobiltelefonját és a világ legtúlsó pontját is eléri általa, akár telefonon vagy amennyiben okoskészülékünk van, akkor az interneten keresztül is. Ma már nehéz belegondolni, de nem volt ez mindig így, sőt, a kezdeti telefonok funkciójukat tekintve is kizárólag a telefonálás, majd az sms-küldés lehetőségét biztosították, a mai telefonokhoz képest pedig méretük és súlyuk sem volt hasonló. 

Valódi retró élményt jelent tehát visszagondolni az első rádiótelefonokra, masszív szerkezetükre és nagy méretű antennáikra. Az időutazás jegyében azonban most fellapoztuk a Nógrád Megyei Hírlap 30 évvel ezelőtti számát, amelyben megtaláltunk egy hirdetést, amely arról szól, hogy ekkor érkeztek meg  Nógrád vármegyébe az első, magánszemélyek részére is megvásárolható rádiótelefonok. Ezeket elsőként a megyeszékhelyen, Salgótarjánban kezdték el forgalmazni.

Örömmel értesítjük a kedves érdeklődőket, hogy újabb állomások bekapcsolásával a WESTEL Rádiótelefon Kft. kibővítette szolgáltatási területeit. Az új bázisállomások nyitása kapcsán és a nagy érdeklődésre való tekintettel a Westel Rádiótelefon Kft. készülékvásárlással egybekötött termékbemutatót rendez a salgótarjáni Karancs Szállóban.

– állt a hirdetésben, amelyből kiderült az is, hogy a kiállítás ideje alatt a cég lízingkonstrukciójának keretében már 48 ezer 500 forint + áfa befizetés mellett rádiótelefonhoz juthattak az érdeklődők. Ez az összeg napjainkban sem kevés, akkoriban pedig kifejezetten soknak számított. A robosztus készülékhez ajándékként egy mágnestalpas antennát adtak a forgalmazók. Természetesen a mai telefonokról már réges-régen eltűntek szerencsére ezek a hatalmas antennák, emellett megjelenésük, és az általuk nyújtott lehetőségek tárháza is jócskán kibővült. 

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap, 1993. augusztus 10.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában