Program

2023.08.29. 10:58

Méhész családi napot rendeztek Burjaspusztán, szerepet kapott a szakmai fejlődés is

A Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület immár tizenegyedik alkalommal rendezte meg a vármegyei méhész családi napot múlt szombaton, a hugyagi Burjaspusztán, a rendezvény otthont adott a II. Országos Innovációs Méhész Szakmai Napnak is.

Lászlók Judit

Számos szakmai fejlesztést is megismerhettek a rendezvény résztvevői

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött

Az esemény megnyitóján Diósi László, a Palóctáj Méhész és Környezetvédő Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Ebben elmondta, hogy a szervezetük az országban a második legnagyobb méhészeti egyesület, hiszen több mint ötszáz taggal rendelkezik. 

– Éppen emiatt felelősségünk van abban, hogy a magyar méhésztársadalom merre mozdul és milyen segítséget kap a jövőben. Ezért is hoztuk létre három évvel ezelőtt a szakmai műhelyt és az innovációs gondolatkört – mondta Diósi László. – A jövőben is fontosnak tartjuk a szakmaiságot és az egyesületi működés szabályosságát, valamint a közösségépítésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Tulajdonképpen ezeket a célokat szolgálja a mostani rendezvény is.

Az egyesület elnöke beszédében kiemelte továbbá, a rendezvényüket támogatta az Agrárminisztérium, együttműködő partnerük volt a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózat, illetve ebben az évben csatlakozott a helyszínhez a Magyar Mézút Egyesület is. A családi nappal egybekötött szakmai napra közel háromszáz ember látogatott el, amelynek keretében a résztvevőknek lehetősége volt mézet kóstolni, valamint a NAK szaktanácsadóival beszélgetni, totókat kitölteni, illetve a méhészeti termékek, csomagolóanyagok és eszközök bemutatóját megtekinteni. A gyermekeknek játszóházzal és interaktív programokkal kedveskedtek.

Újdonságokkal segítik egymás munkáját a szorgos rovarok gazdái

Az esemény otthont adott a második Országos Méhész Szakmai Innovációs Napnak is. A program a „jövő méhészete – a méhész jövője” gondolat jegyében került megrendezésre. A jelenlévők a „Méhészeti Nemzeti Program aktualitásairól”, a „Mézpiaci helyzetképről”, valamint az „Innováció és agrárium” témákkal kapcsolatban hallhattak szakmai előadásokat. 

Szintén a szakmai naphoz társítva hirdették meg az „Innováció a méhészetben” című pályázatot, amelyre az ország több pontjáról összesen 12 pályamunka érkezett eszközújítással vagy a méhészeti módszer technológiájával kapcsolatban. A kiírás első helyezettje a hódmezővásárhelyi Neumann György lett, akinek pályamunkája a méhegészségügy területén, az atka elleni védekezéssel szemben tudott újat felmutatni. A második helyen a tabdi Kovács Szabolcs végzett, a belső kaptárfűtés alkalmazásával, míg a harmadik helyen a szigetszentmiklósi Gere Antal Balázs és Gere Antal Gábor, a műbölcső öntőforma és anyanevelés segítéséért. Rajtuk kívül közönség díjat vehetett át a fehérvárcsurgói Menyhárt Dénes, a fedelezés munkafolyamatának megkönnyítésért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában