Gyász

2023.08.30. 09:27

Elképesztő nemzetközi karrier ért tragikus véget a gyarmati zenész halálával

Mint arról korábban beszámoltunk, tragikus hirtelenséggel elhunyt Szandai Mátyás, a magyar dzsesszélet kiemelkedő alakja, Balassagyarmat egyik legkiválóbb zenésze. Koncertezett a világ minden táján, emellett tanított és magát is folyamatosan képezte. Nemzetközi sikereket is elért, nemrégiben döntött úgy, hogy visszatér szülőföldjére.

Lukács Zsófia

Szandai Mátyás. Nagy részvét kíséri halálát, megemlékezett róla Balassagyarmat polgármestere is

Forrás: Csach Gábor Facebook oldala

Szandai Mátyás 1977-ben született Balassagyarmaton. A Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola növendékeként ismerkedett meg a hangszerekkel, először gitáron, zongorán tanult, majd a salgótarjáni zeneiskolában nagybőgőn teljesedett ki a zene iránti szeretete. A Weiner Leo Konzervatóriumban kamatoztatta tovább tudását. A Liszt Ferenc Zeneakadémia nagybőgő szakán Járdányi Gergely növendékeként 2004-ben szerzett diplomát.

Tizenhat éves kora óta játszott különböző együttesekkel. Ágoston Béla és Grencsó István zenekaraiban kezdett zenélni, eközben a balassagyarmati Kinopuskin, a kilencvenes évek egyik legjobb hazai alternatív együttesének a basszusgitárosa volt, valamint zenélt Lovasi András első szólólemezén is. Az elmúlt negyedszázadban a magyarországi dzsesszélet szinte valamennyi ismert figurájával dolgozott együtt, és a legkeresettebb nagybőgősök közé tartozott. 

Tagja volt a Czirják Csaba Quartetnek, a Tűzkő Csaba Szeptettnek, valamint a Balázs Elemér Groupnak, amellyel két albumot készített a BMC kiadónál. 1996-tól volt a Dresch Mihály Quartet tagja, amellyel négy nagylemezt rögzített ugyanitt. További zenekarai között volt a Lukács Miklós Quintet, a Bacsó Kristóf Quartet, a Tóth Viktor Tercet, a Szabó Dániel Trió, az Oláh Kálmán Szextet és a Dés András Trió, de Szakcsi Lakatos Bélával is rendszeresen játszott együtt.

Olyan ismert külföldi művészekkel zenélt együtt, mint Archie Shepp, David Murray, Herbie Mann, Chico Freeman, Rosario Giuliani, Charlie Mariano, Hamid Drake, William Parker, Rob Brown, Kurt Rosenwinkel, Gerard Presencer, Chris Potter, Flavio Boltro vagy Zbigniew Namislowski.

Több, mint 10 éve költözött Franciaországba családjával, azonban rendszeresen hazalátogatott. Tovább képezte magát Svájcban, Franciaországban, tanított Magyarországon, Máltán és Franciaországban is. Koncertezett az Egyesült Államokban, Indiában és Európa szinte minden országában. Az Év lemeze elismerést és a francia Choc de Classica díját is neki ítélték. 13 év franciaországi tartózkodása után tért vissza nemrégiben szülőföldjére, ahol tragikus hirtelenséggel hétfőn elhunyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában