Program

2023.08.12. 17:31

Kétezer nagygönc készült az érsekvadkerti fesztiválon (fotók)

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a Nagygönc Fesztivált szombaton a Pást-Vásártéren, amelyen mintegy kétezer nagygönc készült. A rendezvényre közel háromezer látogatót vártak.

Lászlók Judit

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a Nagygönc Fesztivált

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A program reggel hét órakor főzőversennyel kezdődött, amelyen húsz csapat vett részt. A jelenlévők egyebek mellett babgulyást, töltött káposztát, halászlevet, vadpörköltet, chilis babot és szarvasgulyást is főztek. Négy csapat pedig a község híres ételkülönlegességét, a nagygöncöt készítette el. 

Ottjártunkkor már szorgosan készítették a gasztronómiai ínyencséget. Molnárné Vozik Katalin, az Intézmények Konyhája csapatának tagjától pedig azt is megtudtuk, hogyan készül a Nógrádikum díjas különlegesség. Mint mondta: héjában megfőzik a burgonyát, majd megpucolják és összetörik krumplinyomóval. Ezután a tört krumplit és a lisztet egy kis hagymás zsírral összekeverik, majd tesznek bele sót, végül pedig a közepébe darált tepertőt. Ezt követően egy nagyobb gombócot formálnak belőle, majd forró vízben kifőzik. Végül hagymás zsírral, tejföllel vagy sajttal tálalják, ki hogyan szereti. Molnárné Vozik Katalin emellett azt is elárulta, hogy a csapata mintegy ötszáz nagygöncöt készít a fesztiválra, amelyhez 120 kilogramm krumplit pucoltak meg. 

Dr. Őszi Attila Csaba, a település polgármestere a helyszínen portálunknak arról beszélt, hogy a község idén ünnepli fennállásának 800. évfordulóját, így a Nagygönc Fesztivált is ennek keretében rendezték meg önkormányzati forrásból, társadalmi munkával. 

– Gazdag programkínálattal és színvonalas fellépőkkel készültünk. A kora délutáni órákban a fiataloknak kedveskedünk, utána pedig a közép- és az idősebb korosztálynak. A versenyen készült ételeket, köztük a nagygöncöt támogatói jegy vásárlásával kóstolhatják meg a látogatók. Este az államalapítás tiszteletére tűzijáték is lesz, amelyet ma már Érsekvadkerten kívül csak Rétságon tartanak meg – fogalmazott a polgármester. 

Hozzátette: – Fontosnak tartjuk a hagyományaink megőrzését is. Így a fesztivál során közel kétezer nagygönc készül, amelyek között lesz vega nagygönc is, amely nem tartalmaz tepertőt. A látogatók nagyon szeretik ezt a különlegességet, így tavaly be kellett vezetnünk, hogy egy ember egyszerre csak ötöt vásárolhat belőle.

Dr. Őszi Attila Csaba kiemelte továbbá: a fesztiválra látogatók száma évről évre növekszik, tavaly még csak tizenhárom, idén már húsz csapat főzött. Mint mondta: egy éve ilyenkor kétezren látogattak el a településre, idén már háromezer embert vártak. Céljuk, hogy a rendezvény a községeket tekintve a vármegye legnagyobb fesztiváljává váljon. Az egyre több résztvevőt vonzó rendezvény a jövőben valószínűleg kinövi majd a Pást-Vásárteret.

A fesztiválon délelőtt a főzőversenyé volt a főszerep, majd délután dr. Őszi Attila Csaba mondott köszöntőt. Ezt követően Máthé György plébános megszentelte az új kenyeret. A rendezvényen a nap folyamán egyebek mellett fellép Kiss Kevin énekes, a Kerozin, Bunyós Pityu, valamint a 3+2 együttes is. Emellett az érdeklődőket többek között vidámpark, kézműves vásár és íjászbemutató is várta. A napot tűzijátékkal és utcabállal zárják. 

Fennállása nyolcszázadik évfordulóját ünnepli Érsekvadkert idén

Dr. Őszi Attila Csaba kifejtette: a 800. évforduló fő ünnepsége augusztus 26-án és 27-én, azaz szombaton és vasárnap lesz. A tervek szerint szombat délután hagyományőrző csoportok lépnek majd fel a falu központjában, illetve amatőr színjátszó társulatok előadásait tekinthetik meg a látogatók. Ugyanezen a napon folyamatos vetítés keretében Érsekvadkertről láthatnak régebbi képeket a tájházban a jelenlévők, ugyanis a helyiek több tízezer fotóval rendelkeznek, amik a község múltját mutatják be. Az esti szentmisét követően gálaműsorral és koncerttel zárják majd a napot. Emellett ígéretet kaptak arra is, hogy Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós is ellátogat a községbe és tart egy előadást a délutáni órákban. Vasárnap pedig a hagyományokhoz hűen megtartják a terményáldó körmenetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában