Innováció

2023.08.28. 17:26

Jetski szellőztette a vizet Maconkán, hatékonyságát Európában egyedülálló okosbója mérte

Jetskik szelték keresztül-kasul a napokban Maconkán a tórendszer fő tározóterét és hármas tórészlet vizét. Hőségből nem volt hiány az elmúlt napokban, de ez alkalommal szerencsére nem a vízben mért oxigénhiány indokolta a beavatkozást.

Veres Edina

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Az „akcióval” elsősorban a vízkeverés hatásait és hatékonyságát kívánták feltérképezni, méghozzá a közelmúltban kihelyezett okosbója segítségével. A Maconkai-víztározó és tórendszere látogatói közül már többen észrevehették azt az élénksárga színű bóját, amelyet a fő tározótér centrális részébe helyeztek ki nemrég. A Walise névre keresztelt szerkezetet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) szakmai együttműködésének keretében, a vízügyi igazgatóságok támogatásával fejlesztette ki az ESH Kft.

Dr. Dérer István, a MOHOSZ elnökhelyettese, a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központjának (OHSZK) főigazgatója, illetve a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) elnöke elmondta: a „profilozó okosbója” tesztüzeme a közelmúltban indult el Maconkán. A berendezés képes a teljes vízoszlopban folyamatos, valós idejű vízminőség monitoring-feladatok tartós és automatikus ellátására.

Egyelőre tesztelik az okosbója működését Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– A berendezés önműködően vizsgálja a tó vizének főbb paramétereit, a mért adatokat pedig feldolgozza és online továbbítja a központi megfigyelő rendszer irányába. Annak kezelőfelületén az eredmények valós időben elérhetők. Emellett arra is adott lesz a lehetőség, hogy az adott víz megállapított határértékei alapján telefonos üzenetben riasztást küldjön a beavatkozásra illetékes szerveknek. Így például a halgazdálkodási hasznosítónak, Maconka esetében a BSHE-nek, de a vészjelzést megkapják a vízügyi és a katasztrófavédelmi igazgatóságok, illetve igény esetén az önkormányzat is – ismertette a mérőállomás feladatait a főigazgató. Azt is elmondta, hogy a Maconkán telepített okosbója egyik „testvére” a Kis-Balaton vizébe került, míg egy másik a Velencei-tavon működik, ahol az elmúlt két évben a vízhiány miatt vízminőségi problémák ütötték fel a fejüket.

Vizsgálják, hogy mennyire hatékony a jetski-kkel történő vízkeverés

Dérer István azt is hozzátette: a folyamatos megfigyelés értékes adatsorokat szolgáltat a vízminőség és a meteorológiai paraméterek, valamint azok specifikus összefüggései tekintetében. A vizsgált értékek között találjuk például az oldott oxigént, a pH-t, a vezetőképességet, illetve a légnyomást vagy épp a szélsebességet. Mindezek ismerete, elemzése segíthet egyebek mellett egy várható oxigénhiányos állapot kialakulásának előrejelzésében, és így hozzájárulhat a vízterületen élő értékes, őshonos halállományok megőrzéséhez is.

A mérőállomás „körül” szerdán egy érdekes „kísérlet” zajlott. A víz hatalmas hullámokat vetett a kora délutáni órákban, miközben két jetski-s „átkeverte” a vizet. A beavatkozás nem újdonság, hiszen korábban volt már rá példa, hogy ilyen formán próbálták növelni a víztározóban a nyári hőség miatt lecsökkent oxigénszintet. Dérer István érdeklődésünkre azonban aláhúzta: ez alkalommal egészen más célt szolgált a vízfelület jetski-kkel történő átmozgatása.

Az év egyik jelentős innovációja a szerkezet
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Most nem arról volt szó, hogy az időjárás és a vízminőség miatt indokolttá vált egy ilyen jellegű akció. Arra voltunk inkább kíváncsiak, hogy a belső vízsugaras meghajtású, motoros vízi járművek segítségével végzett „szellőztetés” tartósabban tükröződik-e bármilyen formában a vízminőség paramétereiben, illetve ha igen, pontosan miben és mekkora mértékben? Természetesen e kérdésekre is az okosbója által szolgáltatott adatok alapján kívánjuk meglelni a válaszokat – magyarázta, majd ezután a Walise mérőállomás további előnyeként nevezte meg, hogy a megfelelő technológiai feltételek mellett az alkalmas lehet majd különféle külső egységek, például levegőztetők automatikus vezérlésére is.

A szerkezet elnyerte idén az „Év környezettudatos öko-célgépe” díjat

A főigazgató kiemelte továbbá azt is, hogy az okosbója lényegében egy innovációs mérföldkő a halgazdálkodási és haltermelési vízterületek vízminőségének monitorozása szempontjából.

– A szerkezettel olyan adatok gyűjthetők, amelyek hosszú távon segítik az adott vízterületre jellemző sajátosságok, ok-okozati összefüggések megismerését is. Az eszköz a maga területén teljesen újszerű. Korábban nem létezett olyan teljesen autonóm, energetikailag önálló működésre alkalmas berendezés, amely a természetes vizeken a teljes éven át képes széles körű és folyamatos vízminőség monitoring végzésére. Ki kell továbbá emelni azt is, hogy a teljes vízoszlop rétegeiben történő megfigyelés képessége európai szinten is teljesen egyedülálló – hangsúlyozta a Dérer István, aki arra az örömteli tényre is rámutatott, hogy idén a Magyar Ipari Célgép Nagydíjon az okosbója nyerte el az „Év környezettudatos öko-célgépe” díjat.

A próba célja az adatbiztonság és tartós üzemeltetés lehetőségeinek mérése

A sorozatgyártásra alkalmas modell jelenlegi tesztüzemének célja az adatbiztonság és a tartós üzemeltetés próbája. A szakember azt is elárulta: a fejlesztő cég partner abban, hogy később a vizsgálható paraméterek sorát tovább bővítsék majd a felhasználói tapasztalatok és felmerülő igények függvényében. Az adatok elemzésében, a vízspecifikus határértékek paraméterezésében a MATE szakemberei is közreműködnek. A MOHOSZ hosszú távú célja a berendezés hálózatszerű telepítése, a BSHE a napi üzemeltetés gyakorlati tapasztalataival és ellenőrző tevékenységével pedig szintén közreműködik az okosbója továbbfejlesztésben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában