Honvédelmi tábor

2023.08.06. 20:23

Harmadik honvédelmi táborát zárta Bátonyterenyén a zászlóalj

Élménydús hetet tudhatnak maguk mögött az MH 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj harmadik harcos tematikájú honvédelmi táborának résztvevői. A harminc fiatal az öt nap során túlélési ismeretekkel, alapvető közelharci fogásokkal na és persze megannyi élménnyel gazdagodott.

Veres Edina

Az öt nap során a fiatalok új ismeretekkel és élményekkel gazdagodtak

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A hét első napján felvonták az MH 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj idei harmadik harcos tematikájú honvédelmi táborának zászlóját Bátonyterenyén. Ez alkalommal a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium udvarán nem kevesebb mint harminc gyerek sorakozott fel.

Harminc fiatal vett részt a táborban
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A 12 és 15 év közötti résztvevő közül a legtöbben ismét Pest vármegyéből érkeztek, míg Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád öt-öt, Heves négy, Bács-Kiskun három, míg Veszprém, Hajdú-Bihar és Zala egy-egy fiatallal képviseltette magát. A táborozók között a fiúk voltak többségben, hiszen összesen két lánnyal osztoztak a feladatokon és az élményeken. Az egy hétre angyalbőrbe bújók között akadt olyan is, akivel az egy évvel korábban rendezett salgótarjáni ötnapos foglalkozássorozat idején már találkozhattak a táborvezetők.

A fiatalok „katonás napirendjének” elmaradhatatlan részei voltak az alaki foglalkozások, az elsősegélynyújtás alapvető lépéseinek elsajátítása, vagy épp a katonai testnevelés, amelybe például a reggeli torna mellett az alapvető közelharci fogások megismerése is beletartozott. Emellett túlélési elméleti ismeretekkel is gazdagodhattak a gyerekek, akik airsoft-tal és paintball-lal is célba vehették a lőlapokat, majd egy légpuska lőversenyen is összemérhették pontosságukat.

Az álcázást is gyakorolhatták a menetgyakorlat során

A fiatalok a tábor során több menetgyakorlatot is teljesítettek. Így például Salgótarjánban a Dornyay Turistaháztól indulva felkapaszkodtak Salgó lankáin, majd a várba felérve megcsodálták az onnan nyíló kilátást. Visszatérve a kiindulóponthoz a fiatalok a túlélési ismereteiket a gyakorlatban is kipróbálhatták: vizet tisztítottak és kipróbálhatták, miként lehet kovakővel tüzetgyújtani. A másik menetgyakorlat végállomását a Karancs-kilátó jelentette. A csapat visszafelé „megpihent” a Kercseg-laposon, ahol az álcázást, egyszerűbb túlélési fogásokat, illetve a természetben szerezhető sebesülések ellátását gyakorolhatták a résztvevők.

A programok sorát színesítette a drégelypalánki Szondi Vitézei hagyományőrző csoport bemutatója, illetve a hagyományos járőrverseny, amely ismét népszerű volt a fiatalok körében. A táborozók olyan feladatok teljesítése közben „állták katonásan a sarat”, mint a célba dobás gyakorló-kézigránáttal, vagy a különböző akadálypályákon való átjutás.

Jutott idő szórakozásra, közösségi tevékenységekre is
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Szerencsére a tábor pénteki zárónapját nem mosta el a hajnali felhőszakadás, így a szülők egy nyílt nap keretében megtekinthették, hogy mit tanultak csemetéik az elmúlt öt nap során. A szűkebb hazánkban megrendezett idei utolsó honvédelmi táborban is elismerést vehetett át a légpuska lőverseny legügyesebbje, valamint a járőrversenyben legjobban teljesítő csapat. Emellett a 25. TVZ katonái a legjobb táborozó címet is átadták annak a fiatalnak, akit a tábort vezető állomány egybehangzóan arra méltónak ítélt az egy hét alatt nyújtott teljesítménye alapján. A nap zárásaként végül levonták a tábori lobogót, amely ezúttal egy hosszabb, előreláthatólag közel egy éves pihenőre vonul vissza.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában