Matuzsálem

2023.08.17. 10:12

Félezer éves a nógrádszakáli harang, a török időket az Ipoly vizében vészelte át

Ötszáz éves a nógrádszakáli nagyharang, ami így kiérdemelte a Váci Egyházmegye legöregebb harangja címet.

Gulyás Edina

Még a mohácsi csata előtt öntötték az ország egyik legrégebbi harangját

Forrás: Nool.hu

Fotó: Váci Egyházmegye, Facebook

A Váci Egyházmegye legöregebb harangjaként ötszáz éve jelzi a delet a nógrádszakáli Szent Kereszt felmagasztalása plébániatemplomban található harang, amit a felirata alapján 1523-ban öntöttek – adta hírül közösségi oldalán az egyházmegye. 

Amint arról beszámoltak: a nógrádszakáli Magyarország egyik legrégibb, használatban lévő templomi harangja, a Kulturális Örökség Igazgatóság 1999-ben nyilvánította védetté. A hagyomány szerint a harang úgy menekült meg az enyészettől, hogy a török elől az Ipolyba rejtették a helyiek. 

A bejegyzés arra is kitér: Magyarország harangjainak adatait a II. világháború után dr. Patay Pál régész kezdte el összegyűjteni. A szakember az 1710-es évekig öntött harangokat kutatta elsősorban. Az 1950-es években a balassagyarmati Palóc múzeum munkatársaként leletfeltárásra érkezett Nógrádszakálba, ahol a falubeliek hívták fel a figyelmét a mohácsi vész előtt öntött harangra, amit maguk is számon tartottak, mint régiséget. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában