Program

2023.08.27. 08:03

Évtizedek óta palóc búcsúval ünneplik Szent Mihály napját Varsányban

A Szent Mihály-napi palóc búcsút – szüreti vigassággal egybekötve – immár évtizedek óta megrendezik Varsányban.

Lászlók Judit

A község védőszentje Szent Mihály, így a hagyományokhoz hűen Mihály-naphoz, azaz szeptember 29-hez legközelebb eső vasárnapon tartják meg a rendezvényt. A jeles alkalomra a településről elszármazottak is szívesen hazalátogatnak.

– E nap számunkra mindig a hagyományőrzésről szól, hiszen kötelességünknek érezzük, hogy megőrizzük az elődeinktől kapott értékeket a következő generációk számára. Emellett fontos tartjuk, hogy az itt élők is szeressék és megbecsüljék az ünnepeinket, hiszen csak így tudjuk megőrizni azokat a jövőbe is – fogalmazott Kanyó Judit, Varsány polgármestere. 

Kitért arra is, hogy ebben az évben az eseményt október elsején rendezik meg. Mint mondta, a tradíciókhoz hűen a program 11 órakor egy ünnepi szentmisével kezdődik a templomban, majd 14 órakor megtartják a szüreti felvonulást, amelyen a helyiek népviseletbe öltöznek és lovasok, hintók, szőlőkosarat vivő lányok kíséretében járják végig a szokásos útvonalat. Emellett a felvonuláson részt vesz még a helyi hagyományőrző csoport, az iskola, az óvoda, a gyermekház és a meghívott környékbeli települések hagyományőrző csoportjai, többek között népzenészek is. A polgármester kiemelte: a felvonuláson rendszerint több százan vesznek részt.

Éltetik a hagyományt

Ezt követően a program a Közösségi Ház mellett lévő szabadtéri színpadon folytatódik majd, ahol a köszöntők elhangzása után a helyi és a környékbeli hagyományőrző csoportok lépnek fel. Az ünnepségre ellátogat majd a község testvértelepülésének, Ragyolcnak az énekkara, illetve az önkormányzati delegációja is. Természetesen a kézműves és termelői vásár mellett borkóstoló és körhinta is várja majd az érdeklődőket. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában