Közkincs

2023.08.08. 10:25

Értékes és érdekes iratokkal gazdagodott a tarjáni levéltár – továbbra is várják a dokumentumokat

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltára az iratállományát ajándékozás útján is gyarapítja. A közfeladatot ellátó szerveknél képződött köziratok átvétele a törvényben meghatározott levéltári illetékesség alapján történik, a magániratoké pedig a gyűjtőköri feladatok része.

Gerhát Karina

A Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltára az iratállományát ajándékozás útján is gyarapítja

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

– A gyűjtés során elsődleges szempont az, hogy az ajándékként felajánlott dokumentumok a levéltári őrizetben lévő iratanyaghoz illeszkedjenek, azok forrásértékét gazdagítsák. Így elsősorban a Nógrádban élő, vagy élt családok iratai, egyesületek, testületek, illetve más szempontból kiemelkedő emberek hagyatékának az átvételére törekszünk – mondta el portálunknak Gusztiné dr. Toronyi Judit, a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Megyei Levéltárának az igazgatója.

Hozzátette: de szívesen várnak régi családi fényképeket, vagy a helytörténeti eseményekhez kapcsolódó, az információkat gazdagító magániratokat is.

– Az ajándékozás során a beadó a felkínált iratanyagért anyagi ellenszolgáltatást nem kér, mivel a megmaradás, a megőrzés az adományozás a célja, így egyúttal az iratok tulajdonjogáról is lemond. Minderről írásos nyilatkozat készül. Lehetőség van továbbá az iratokat letétként is elhelyezni a levéltárban, amennyiben annak történeti jelentősége megfelel az intézmény elvárásainak. Ennek során megállapítjuk a beadott iratanyag köztörténeti forrásértékét, valamint, hogy beleillik-e a nálunk őrzött gyűjteménybe. Ilyenkor a tulajdonjog a beadónál marad és meghatározhatja, hogy mennyi időre és milyen kutatási feltételekkel adja levéltári őrizetbe a dokumentumokat – emelte ki Gusztiné dr. Toronyi Judit.

Mint megtudtuk: a Nógrád Vármegyei Levéltárnak is több, rendkívül értékes és érdekes iratot adtak már át magánszemélyek a közelmúltban. Karácsonyi János gyógyszerész a magániratok mellett sok „patikaszert” – különféle üvegeket, patikamérleget, kúpkészítőt és más eszközöket –, valamint szakkönyveket is ajándékozott a levéltárnak. Előkészületben van ezekből egy virtuális kiállítás is, amelyet az intézmény honlapján lehet majd megtekinteni.

A magániratok mellett sok „patikaszert” is ajándékoztak már a levéltárnak
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A Madách-év kapcsán Saxinger Zsuzsanna ajándékozott egy levelet az intézménynek, amely családi iratai közül került elő. Azt Madách Imre fia, Madách Aladár írta. Ezt már közzétették a honlapjukon, a Raktárunk mélyéről rovatukban.

– Nemrég Nógrádon kívülről is kaptunk ajándékot, három brigádnaplót. Torma Lászlóné lepett meg bennünket a pásztói BÉKE Mezőgazdasági Termelőszövetkezet Tyereskova brigádjának három, az 1970-es években keletkezett és az adományozó nagymamája által megőrzött kordokumentummal. Mindezeket levéltárunk köszönettel fogadta, s biztatni tudunk mindenkit, aki sajnálná, ha a megőrzött családi iratok, emlékek az enyészeté lennének, hogy keresse fel a Magyar Nemzeti Levéltár Nógrád Vármegyei Levéltárát – zárta gondolatait az intézmény igazgatója. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában