Születésnap

2023.08.31. 08:58

Dokumentálta Balassagyarmat múltját is a kilencven éves pedagógus és fotográfus

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere a közösségi oldalán számolt be arról, hogy köszöntötte Balázs Pál nyugalmazott pedagógust 90. születésnapja és a Magyar Fotográfia Napja alkalmából.

Lászlók Judit

Balázs Pál ma is hihetetlen szellemi és fizikai frissességet, aktivitást mutat

Forrás: Csach Gábor Facebook-oldala

– Balázs Pál tanár úr a Szántó Kovács János gimnázium legendás kémia tanára augusztus elején volt 90 éves. Szügyben kezdett tanítani 1956-ban, majd pár év múlva a II. számú állami főgimnázium, a későbbi Szántó, ma Szent-Györgyi iskola kémia-fizika szakos tanára volt, – aki a fizikát saját bevallása szerint utálta. A rendszerváltáskor nyugdíjazták, de az ezredfordulóig több városi iskolában volt óraadó – fogalmazott a polgármester a születésnapi köszöntőjében. 

Hozzátette: Balázs Pál 2013-ban Pro Urbe-díjat kapott, a város legelső fotószakkör-vezetője és fotódokumentátora volt. Kiemelte, Balassagyarmat történelmének pótolhatatlan forrásaként szolgál az a mintegy 52 ezer fotó, amelyet a levéltár és a helytörténeti gyűjtemény rendelkezésére bocsátott. Éppen ezért különösen illő volt a születésnapi köszöntése a Magyar Fotográfia Napján.

A polgármester végül arra is kitért, hogy Balázs Pál ma is hihetetlen szellemi és fizikai frissességet, aktivitást mutat. Hat unokája és ugyanennyi dédunokája képeivel tele a lakása. Profin kezeli a digitális technikát is, de a fürdőszobájában munkára készen áll a fekete-fehér analóg fotólabor is. 

– Isten éltessen sokáig Pali bátyám, még sok ezer fotográfiát és jó egészséget – írta a polgármester

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában