Lakásbérlés

2023.08.14. 07:21

Csúcsszezonjához ért a kiadó ingatlanok piaca – a szabályokra figyelmeztet a NAV

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik, évek óta ilyenkor keresnek a legtöbben bérelhető házat, lakást. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága arra hívta fel a figyelmet, hogy a felsőoktatási tanév kezdetével lassan elfogynak a kiadó albérletek, ezért nem árt tisztázni a hosszú távú lakáskiadás szabályait.

Veres Edina

A kiadó ingatlanok piacának csúcsszezonja augusztusra és szeptemberre esik

Forrás: Illusztrációs fotó: Shutterstock

A lakóhelyüktől távol tanuló diákok, vagy dolgozó munkások általában ingatlanbérléssel oldják meg lakhatásukat.

– A megelőlegezett bizalom mellett érdemes írásban is rögzíteni a bérleti feltételeket. Fontos, hogy a bérlőknek mindig legyen érvényes lakásbérleti szerződésük a kibérelt lakásról, a havi lakbér kifizetését pedig érdemes dokumentálni. A legegyszerűbb, ha a bérlők átutalással fizetnek és a közlemény rovatban feltüntetik a dátumot és a „bérleti díj” megnevezést – tájékoztatta portálunkat Gáspárné Pál Erika, a NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársa, szakértője. A közleményből kiderült továbbá az is, hogy a lakáskiadáshoz nem kell feltétlenül adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen ahhoz kötött gazdálkodási formát. 

Hozzátette: amennyiben a bérbeadó magánszemély és nem turisztikai céllal adja ki ingatlanját, akkor a bérbeadás a főszabály szerint áfamentes. A havi lakbérről átvételi elismervényt kell kiállítani, ami írásban rögzíti a bevételt.

– A bérbeadás teljes bevételéből a jövedelem kétféle módon állapítható meg. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás. Ebben az esetben a bevételt csökkentik az igazolható kiadások – például a közüzemi számlák, a felújítási költségek – és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. Ezen jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves személyi jövedelemadó bevallásban ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemként kell feltüntetni – közölte Gáspárné Gál Erika, aki arra is kitért, hogy az adó mértéke 15 százalék.

Az ingatlankiadás adózásáról bővebb információt a NAV 10. számú Információs füzetében találhatnak az érdeklődők.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában