Jegyzet

2023.08.28. 11:25

Csalók

Fontos, hogy vigyázzunk az adatainkra – Lászlók Judit jegyzete.

Lászlók Judit

Bár rengeteg felhívást tesznek közzé a hatóságok a különböző csalásokkal kapcsolatban, ennek ellenére sokan mégis bedőlnek a bűnözőknek. 

Az elmúlt időszakban például én is többször kaptam olyan SMS-t, miszerint csomagom érkezett, miközben nem rendeltem semmit. Olyan is előfordult, hogy azt írták, az egyik streaming szolgáltató előfizetésem bankkártya adatai nem stimmelnek, ezért adjam meg újra. Szerencsémre a telefonom kéretlen üzenetként kezelte ezeket, illetve óvatosságra intett. Ennek köszönhetően ellenőriztem az előfizetésemet, de nem az üzenetben kapott link, hanem a szolgáltatás valódi honlapján keresztül. Így kiderült, nincs semmi probléma, mindössze egy csalási kísérletről volt szó. 

Sajnos nem mindenki volt ilyen figyelmes. Egy ismerősöm például nem olvasta el rendesen az üzenetet, így az SMS-ben lévő linken keresztül gyorsan megadta a banki adatait. Néhány perccel később azt tapasztalta, hogy egy nagyobb összeget emeltek le a bankszámlájáról. Természetesen ezután hívta a bankot és letiltott a bankkártyát, illetve rendőrségi feljelentést is tett. Ám nem valószínű, hogy valaha is visszakapja a pénzét. Ez az eset is jól mutatja, hogy a csalók nem riadnak vissza semmitől. Az átverések sokfélék lehetnek, de odafigyeléssel nem elkerülhetetlenek. Éppen ezért fontos, hogy vigyázzunk az adatainkra és semmilyen körülmények között ne adjuk ki azokat. Azonban, ha valaki mégis bűncselekmény áldozatává válik, akkor mindenképpen tegyen bejelentést a rendőrségen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában