Iskolabezárás

2023.08.31. 13:58

Bezárja kapuit a bátonyterenyei Váci Mihály gimnázium, a diákok a Fáy-ban folytatják

Az elmúlt időszakban többször kapott szárnyra a szóbeszéd, amely szerint szűkebb hazánk egyik középiskolája esetében felmerült a bezárás lehetősége.

Veres Edina

Kihalt az intézmény és környéke, tanévkezdésre már a gólyafészek is üresen árválkodik a kéményen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Portálunk megkereste a Salgótarjáni Tankerületi Központot, ahol érdeklődésünkre megerősítették: a bátonyterenyei székhelyű Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium a most induló tanévben már nem nyitja ki kapuit a diákok előtt. 

Néhány hónappal ezelőtt még a „Ballag már a vén diák” című daltól voltak hangosak a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium folyosói. A nyár első heteiben még jelezték az iskolacsengők a tanórák elejét és végét, azonban a vakáció első perce a bátonyterenyei oktatási intézmény „búcsúajándéka” volt tanulóinak. A gimnázium ugyanis a szeptember elsejével induló tanévvel bezárta kapuit.

Biztosította a tankerület a további munkavégzést a pedagógusoknak

Érdeklődésünkre Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója kifejtette: a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium fenntartói jogait idén szeptember 1-től a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. veszi át. A tankerületi igazgató hozzátette, hogy mindössze 24 diákot érintett az intézményi fenntartóváltásból eredő feladatellátási hely megváltozása.

– A Gandhi Gimnázium valamennyi tanuló és tanár átvételéről is gondoskodni kívánt. Az intézmény valamennyi főállású pedagógusa kinyilvánította azon akaratát, hogy a Salgótarjáni Tankerületi Központ fenntartásában működő intézmények valamelyikében kívánják folytatni pedagógiai munkájukat. Számukra tankerületünk biztosította a továbbfoglalkoztatást az általuk választott intézményben – tért ki a részletekre Simon Tibor, aki azt is hozzáfűzte: a fenntartói jog átvételét a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. kezdeményezte.

Bátonyterenye önkormányzata kapja meg az épületet

A Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója arra a kérdésünkre, hogy a gimnáziumnak otthont adó ingatlannal mi történik majd a későbbiekben, kifejtette: az iskola épületét Bátonyterenye város önkormányzatának – mint tulajdonosnak – adja vissza a tankerületi központ. Ennek fényében az objektum további sorsáról az önkormányzat dönt. 
Ahogy arról portálunk korábban már beszámolt, a fent nevezett feladatellátás értelmében a korábbi vácis diákok szeptember elsején a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumban vesznek részt a tanévnyitó ünnepségen, illetve abban az oktatási intézményben folytatják tovább tanulmányaikat. A bátonyterenyei – pontosabban nagybátonyi – székhelyű középiskola fenntartását még 2022 szeptemberében vette át a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft.

Jelentős intézmény volt a város és a környék életében

A Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium néhány éve ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját, amelyet a Váci 60 nevet viselő rendezvénysorozattal ünnepeltek. A jubileumról, illetve az ahhoz fűződő programokról portálunk éppúgy beszámolt, ahogy tette azt az 1962-ben életre hívott iskola korábbi rendezvényeivel kapcsolatban. E eseményekből az iskolától való búcsúképp összegyűjtöttünk néhányat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában