jubileum

2021.11.04. 13:54

Hatvan éves jubileumát ünnepli idén a bátonyterenyei gimnázium

Hat évtizeddel ezelőtt tárta ki először a kapuit a Nógrád Megyei Váci Mihály Gimnázium a diákok előtt. A jubileum alkalmából rendezvénysorozatot szerveznek az iskolában.

Veres Edina

Csank István Csaba igazgató (b) honvédelmi alapismeretek órát tart

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Az évtizedek alatt az intézmény megannyi változáson ment keresztül például a képzési paletta tekintetében, egy tényező azonban állandó: a tanári kar célja, hogy a tanulókat felkészítse a felsőoktatásban való részvételre, vagy az érettségi után megszerezhető szakképesítések elsajátítására.

A munkásosztály és a dolgozó parasztság műveltségi szintjének emelése érdekében 1959-ben kísérleti jelleggel alapítottak egy 12 évfolyamos iskolát Nagybátony központjában, vagy ahogy a helyiek ismerik: a Bányavárosban. Később a tanulni vágyó fiatalok létszámának emelkedésével szükségessé vált az iskola bővítése, így az 1962/63-as tanévben megalakult a kisterenyei 12 évfolyamos iskola, amelyben két gimnáziumi osztály indult. A két intézményt 1973-ban egybevonták, majd egy évtizeddel később az akkor már jó hírű iskola felvette Váci Mihály költő nevét, akinek tiszteletére 1985-ben mellszobrot avattak az iskola melletti parkban.

Az iskola első igazgatója Stumpf András volt, majd később olyan nevekhez fűződött az intézmény vezetése, mint Szabó Ferenc, dr. Szomszéd Imréné, Ivitz László, Gulyás Jánosné, Oravecz László, Molnár József, Boldogné Smetana Zsófia vagy Nagy Attila.

Az igazgatói széket Tóth Lászlónétól Csank István Csaba örökölte meg 2017-ben. A gimnázium jelenlegi vezetője elmondta: a négy évfolyamos képzés során a közép- és emelt szintű érettségire, valamint nyelvvizsgára készítik fel a tanulókat.

– A kis létszámú osztályokban a gyerekek erősségeire és gyengeségeire egyaránt viszonylag hamar fényt derítenek a tanár kollégák. A kilencedikesek kompetenciáit tanév elején felmérjük, az eredmények alapján akár csoportos, akár egyéni korrepetálást biztosítunk. Fontos számunkra, hogy amint azt az elődeink is tették, úgy mi is a lehető legjobban felkészítsük a tanulókat akár a felsőoktatásban való részvételre, akár az érettségi után megszerezhető szakképesítések elsajátítására – mondta a gimnázium igazgatója.

Csank István Csaba igazgató (b) honvédelmi alapismeretek órát tart
Fotó: L. B. / NMH

Hozzátette: az intézmény „születésének” pillanatától folyamatosan változott a képzési paletta, de mindig az éppen aktuális igényekhez igazította árnyalatait. A teljesség – és az időrendiség – igénye nélkül az ezredfordulót megelőzően az iskola oktatási repertoárját különböző fakultációk színesítették például a gép- és gyorsírás, a gépjárművezetés- és kezelés, a szállítás ügyintézés, könyvtárkezelés, vámkezelői ismeretek, utazás-turizmus vagy a közismereti tantárgyak terén.

Jelenleg a vácis éveik alatt a diákok két idegen nyelvet, angolt és németet sajátíthatnak el, illetve sportkör segítségével készülhetnek megyei és országos versenyekre. Ezentúl a matematika, a magyar nyelv és irodalom mellett informatikát is tanulhatnak a fiatalok csoportbontásban.

Az iskola négy évvel ezelőtt csatlakozott a Kadét Programhoz, amelynek keretein belül a diákok a honvédelmi alapismeretek tantárgy segítségével megismerkedhetnek azzal, hogy állampolgárként milyen honvédelmi feladataik vannak, vagy hogy a Magyar Honvédség mit tesz a haza védelméért. A közismereti képzésben a diákok olyan tudásra tehetnek szert, amelyet a mindennapok során is használni tudnak. Ilyen például az elsősegélynyújtás, a terepen való tájékozódás, a táborozási ismeretek vagy az önvédelem. A honvédelmi alapismeretek választható érettségi tárgy, amely vizsgaeredmény a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre való jelentkezésnél pluszpontokat jelent.

Csank István Csaba hangsúlyozta: az iskola kivételes kapcsolatot ápol a Magyar Honvédség két megyei érintettségű szervezetével, a nógrádi zászlóaljjal és a toborzó irodával. A hatékony együttműködést jól jelzi, hogy az Országos Haditorna Verseny idei megyei elődöntőjében is tisztességesen helytálltak a diákok, két különdíjjal tértek haza. Az egyik elismerést a csak lányokból álló csapatuk kapta, a másik a vácis fiúknak szólt, akik légpisztolylövészetben bizonyultak a legjobbnak. A diákokat a gimnázium testnevelő tanára, Bartus Róbert készítette fel.

Az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (KIKNYP) 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda szervezésében tanulmányi kirándulást tehetett az egész iskola a Hadtörténeti Múzeumba, ahol rendhagyó interaktív történelemóra mellett a fiatalok megtekinthették a 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit bemutató kiállítást is. Néhány hétre rá a hazafias nevelésre fogékony tanulók a nógrádi toborzó iroda katonáinak társaságában teljesítettek egy több mint hat kilométeres teljesítménytúrát. Ehhez kapcsolódva hadisírgondozást is végeztek a fiatalok, amely tevékenységgel a közösségi szolgálati naplójukba is pluszórákat szerezhettek.

Az intézményvezető azt is kifejtette, hogy több olyan pletyka kapott szárnyra a közelmúltban, amely szerint az iskola hamarosan végérvényesen bezárja a kapuit a diákok előtt. Az igazgató azonban kiemelte, hogy a felvetés teljesen alaptalan, amit az iskola jubileumához kapcsolódó, programokban gazdag Váci 60 nevű rendezvénysorozattal kívánnak megcáfolhatatlanul bizonyítani.

Időkapszulát helyeznek el

A több hónapos Váci 60 rendezvénysorozat egyik programeleme volt a közelmúltban a szemétgyűjtő kezdeményezés. Az esemény szervezését a gimnázium biológia- és fizikatanára, Pilmayer Júlia vállalta magára. Amint mondta: mindenképpen környezettudatosságra szeretnék nevelni a tanulókat. A Váci 60 rendezvénysorozat csúcspontja november 11-ére esik, amikor is időkapszulát helyeznek el az iskolában, pedagógusok és tanulók műveiből nyílik majd kiállítás, illetve a diákok színdarabot mutatnak be. A program részeként az intézménybe az általános iskolások is beülhetnek egy-egy tanórára, amely látogatást a gimnázium tanulói később viszonozzák majd a környékbeli nyolcadikos osztályoknál, ahol prezentációval mutatják be, milyen is az élet a Váciban. Decemberben feltűnik például a nagy múltú családi közösségi nappal egybekötött első jótékonysági gálaműsor, majd az újév első két hónapjában tantárgyi, szakmai konferenciákat tartanak, míg márciusban tavaszi túrán vehetnek részt az intézmény tanulói.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában