Nemzeti ünnep

2023.08.20. 21:20

Balassagyarmat főterén is emlékeztek, kenyeret áldottak és szegtek meg

A Civitas Fortissima téren tartottak megemlékezést államalapító Szent István ünnepén az Ipoly-parti városban.

Lukács Zsófia

Az új kenyér megáldása a balassagyarmati Civitas Fortissima téren tartott városi ünnepségen

Forrás: Nool.hu

Fotó: Luk

Semmi sem emel fel annyira, mint az alázatosság, és semmi sem sújt annyira a porba, mint a dölyf és a viszálykodás – kezdte ünnepi beszédét Csach Gábor polgármester a balassagyarmati ünnepségen vasárnap délután. 

– Magyarország legrégebbi és az egyetlen dicsőséges ünnepnapja Szent István ünnepe. 1090 óta, vagyis Szent László királyunk 933 esztendővel ezelőtt írt dekrétuma óta elrendelt ünnepe van hazánkban az államalapító Szent István királynak. Mégpedig olyan vidám és diadalmas ünnepe, amely elbukó forradalmainkkal szemben az Európában egyedülállóan, annyi sorscsapás ellenére megmaradt Magyar állam létének, így az egész magyarságnak legfőbb ünnepnapja – mondta el Csach Gábor.

A polgármester hangsúlyozta, hogy egy várost sikeresen működtetni ugyanúgy lehet, mint egy országot: a közösség érdekeit az egyéni ideológiák és önös politikai érdekeken felülemelkedve. Alázattal örülni a sikereknek a folytonos viszálykodás és a „minden rossz” kevélysége helyett.

Kenyérszegés a városi ünnepségen
Fotó: Lukács Zsófia / Forrás: Nool.hu

Az eseményen Csáki Balázs a Nógrád vármegyei Agrárkamara elnöke tartotta meg beszámolóját a Magyarok Kenyere- 15 millió búzaszem programól. – A megyében összegyűjtött gabonát a rászoruló gyerekeknek osztjuk szét.Nem a kevés gazdálkodó sok adománya, hanem a sok gazdálkodó kevés adománya teszi fontossá ezt a programot– ismertette Csáki Balázs.

Az ünnepi beszédeket követően Molnár Ambrus református lelkész, Turai János plébános és Dóbiás Zalán esperes megáldotta az új kenyeret. Ezután Balla Mihály országgyűlési képviselő, Csach Gábor és Csáki Balázs segédkezett a kenyér felszelésében, amelyet a népviseletbe öltözött lányok kínáltak a főtéren. Az programok a helyi értékeink ünnepével ,színes programokkal, színpadi show-val és koncertekkel folytatódtak. Az eseményen közreműködött az Erkel Ferenc Vegyeskar, Szalai-Lovász Emőke és Krasznai Kázmér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában