Jegyzet!

2023.08.21. 10:25

A szabályok betartásával megelőzhetőek a vízparti tragédiák

Lászlók Judit gondolatait olvashatják.

Lászlók Judit

A nyári időszakban mindannyian alig várjuk, hogy végre a vízparton pihenhessük ki az elmúlt hónapok fáradalmait. Sajnos, azonban az elmúlt időszakban is hallhattunk olyan esetekről, hogy a vízparti pihenés, de akár már az otthoni medencézés is tragédiába torkollik. Végtelenül elszomorít, amikor azt hallom, hogy kisgyermekek, fiatalok fulladnak vízbe. A közelmúltban például Szentesen egy kétéves kisfiú fulladt bele a család kerti medencéjébe. Legutóbb pedig éppen egy húsz éves fiút ragadott el a víz a Balatonnál. 

Ezek a tragédiák mindig nagyon megérintenek. Ugyanis ilyenkor mindig elgondolkozom azon, vajon mivel lennének megelőzhetőek? Szakemberek szerint a vízbiztos úszástudással, elővigyázatossággal és a mentőmellények használatával sok szerencsétlenség elkerülhető lenne. Az egyik legfontosabb szabály éppen ezért az, hogy olyan helyen senki ne menjen a vízbe, ahol tilos a fürdőzés. Mivel baj esetén, ezeken a helyszíneken nincsenek megfelelően felkészített szakemberek, sem felszerelés. Továbbá fontos lenne megérteni, hogy az úszni kevésbé tudók a sekély víznél ne menjenek tovább, sőt védőfelszereléssel se közelítsék meg a nagyobb vízmélységű területeket. 

Ugyanakkor nem kevésbé fontos a megfelelő segítségkérés, vagy a bajbajutottak támogatása elsősegélynyújtással. Mindezeken kívül még számos olyan fontos szabály van, amit mindenképpen érdemes betartani azért, hogy a pihenés ne végződjön tragédiával. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában