Előadás

2023.07.28. 21:28

Zabari iskolások és felnőttek kaptak információkat a hulladékkezelésről

Előadással folytatódott a Zabarért Egyesület hulladékkezelési projektje a napokban. A program célközönsége alapvetően az általános iskolás korosztály volt, azonban a megannyi elhangzó érdekességnek köszönhetően a felnőttek is bővíthették ismereteiket a környezettudatossággal kapcsolatban.

Veres Edina

Országszerte hatalmas gond az erdőszéleken, víz- és árokpartokon, mezőgazdasági területeken lerakott hulladék

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Nagy Balázs

A Te szemeted a te érdeked címmel zajlik hulladékkezeléssel kapcsolatos szemléletformáló projekt a Zabarért Egyesület szervezésében a településen. Szondi Csabáné, a szervezet vezetője portálunk érdeklődésére elmondta: a projektet a Kárpátok Alapítvány Civil Térkép nevű programjában, a Civitates támogató szervezet segítségével valósítják meg.

Ahogy arról korábban a Nool.hu már beszámolt, Zabaron először felmérést készítettek azzal kapcsolatban, hogy a helyiek mennyire elégedettek a hulladékgazdálkodással és -kezeléssel, valamint milyen szokásokkal rendelkeznek e témát érintően. Emellett a tervezett programok sorából természetesen a szemétgyűjtési akciók sem hiányozhattak.

 

Fontos a szemléletformálás, fő célja a környezettudatosság

 

– A következő „lépcső” csütörtök délelőtt zajlott le, amikor is dr. Misik Tamás adjunktus, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Földrajz és Környezettudományi Intézet munkatársa tartott előadást a helyi jelenlétponton. A program résztvevői a hulladékgazdálkodással, a környezettudatossággal, a tudatos vásárlással és szemétkezeléssel kapcsolatban bővíthették ismereteiket. Az előadás alapvetően általános iskolás korú gyerekeknek szólt, ugyanakkor a felnőttek is sok hasznos, új információval gazdagodhattak – fejette ki Szondi Csabáné, aki azt is elárulta, hogy a rendezvényt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat zabari jelenlétpontjával együttműködve valósították meg. Hozzátette: a szervezet épp egy nyári gyerektábort tartott a településen, és a hulladékkezeléssel kapcsolatos előadást is beépítették a programjaik közé.

Szondi Csabáné végül arra is rámutatott, hogy az óvodás korosztálynak szintén terveznek hasonló ismeretbővítő előadást tartani szeptemberben. Mint fogalmazott, az az álláspontjuk, hogy a környezettudatosság és a helyes hulladékgazdálkodás témájának fontosságáról minél fiatalabb korban érdemes elkezdeni beszélni. Mindemellett pedig további legalább egy, a helyi lakosokkal közös hulladékgyűjtési akciót is terveznek még tartani az év során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában