Tábor

2023.07.23. 09:32

Tudatosan táboroztak a kisiskolások Balassagyarmaton

A Lamenda Alapítvány „Táborozz tudatosan!” címmel Napközi Erzsébet-tábort szervezett Balassagyarmaton harminchét gyermek részvételével a napokban.

Lászlók Judit

A táborzók ellátogattak az 1. Kerékpármúzeumba is

Forrás: Beküldött fotó

Vartik Melinda, a Lamenda Alapítvány elnöke portálunk érdeklődésére elmondta, a táborban kiemelt szerepet szántak a sportnak – azon belül is a kenuzásnak és a kerékpározásnak – a környezettudatosságnak, az egészségmegőrzésnek, az egészséges táplálkozásnak, a közösségépítésnek, a kommunikációnak és az autóbuszos kirándulásnak. Mindezen területek kötelező szakmai elemei az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány által koordinált Erzsébet-táboroknak. 

– Az ötnapos tábor során élménydús, játékos, ismeretterjesztő programokat szerveztünk 8-14 éves gyermekeknek, akik így hasznosan tölthettek el egy hetet a nyári szünetből. Továbbá a szabad játéknak teret engedve minden nap rendelkezésre álltak a különböző társas játékok, a kártyák, a mozgásos játékok és a kültéri játékeszközök – mondta Vartik Melinda. 

Kifejtette továbbá, a tábor első napján az ismerkedésé volt a főszerep közösségi játékokkal kiscsoportokban. Emellett aznap ellátogattak az 1. Kerékpármúzeumba, mely a közelmúltban új helyre költözött. A következő napon a gyerekek csoportbontásban tevékenykedtek, játszottak. Az egyik csoport részt vett az élményfestésben. Mint mondta, a festés az egyik legegyszerűbb és legkifejezőbb módja annak, hogy a bennünk rejlő, vagy a minket foglalkoztató érzéseket és élményeket megmutassuk mindenki más számára. Mindenkinek sikerélményben volt része, még akkor is, ha soha nem fogott ecsetet a kezében. A másik csoport a népzene, a népmese és a néptánc hagyományaival ismerkedett. Több népi és közösségi játékot bemutattak. A nap egy közös énekléssel zárult a tanult dalokból. 

Budapesten ismerkedtek a média világával

– A gyerekek megismerkedhettek a tévézés, a filmkészítés fortélyaival, történetével az MTVA székházában a Kunigunda úton. Készültek riportok, műsorok, melyeket a gyerekek tovább gyakorolhattak később – fogalmazott Vartik Melinda. Hozzátette: – Mivel az Ipoly folyón adott a kenuzás és a kajakozás lehetősége, így a gyerekekkel kipróbáltuk a sportot. A rövid elméleti ismertető után a gyerekek a felnőttekkel beültek a csónakokba és eveztek. Az utolsó nap programját a Tekergő Kresz Park és Játszótéren kezdtük. 

Mint mondta: a gyerekek virágokat ültettek a parkban, amelyet a helyi Gamesz biztosított, majd visszatérve a táborhelyre megfőzték a gyerekekkel bográcsban a paprikás krumplit. Aztán megnézték a tábori hét folyamán készített filmeket, fotókat, majd életre hívták a várva-várt tombolasorsolás, amelyre a gyerekek a hét folyamán gyűjthették a tombolát. A tábor egy közös táncolással és értékeléssel zárult 

Vartik Melinda végül kitért arra is, hogy a megszervezett tábor nagyon jól sikerült. A Lamenda Alapítvány pedig bízik benne, hogy kapacitás függvényében jövőre akár még több turnusra nyújthat be sikeres jelentkezést, és még több gyermek élheti át a színes programokat az Erzsébet-táborok keretében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában