Ünnepség

2023.07.31. 17:25

Petőfi-szobrot avattak Pásztón, elhelyezték az emlékezés virágait

Ünnepélyes keretek között avatták fel Petőfi Sándor mellszobrát hétfő délután a település Fő útján. A rendezvényt a Petőfi 200 emlékév alkalmából rendezték meg.

Nagy Orsolya

Koltai László és Farkas Attila polgármester közösen leplezték le a művet

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvényen Váczi Tünde, a Teleki László Városi Könyvtár és Művelődési Központ igazgatója elmondta, az alkotást Koltai László szobrászművész készítette, közel 103 alkotása található Magyarországon – köztük Nógrád vármegyében – és külföldön egyaránt, amelyet nagyon szeret. Közel 32 köztéri szobra látható szűkebb hazánkban, így például Béren, Szirákon, Berkenyén, Nőtincsen, Erdőkürtön, Becskén is. Pásztón összesen 3 alkotása van, valamint immár a felavatott Petőfi-szobor.

Becsó Zsolt, Kelet-Nógrád országgyűlési képviselője is elhelyezte az emlékezés virágait
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

Farkas Attila, a város polgármestere kiemelte: ragaszkodott ahhoz, hogy július 31-re essen az avatás időpontja, ugyanis e naphoz viszonyítva éppen 174 esztendeje, hogy Segesvár mellett a fehéregyházi csatamezőn meghalt vagy eltűnt a híres költő. A városvezető dicsérte a szobrász munkáját, majd kitért néhány érdekességre Petőfi Sándor életéből. Megemlítette például, hogy a költő 1842-ben írta meg az első versét, aki közel ezer verset írt, ebből pedig 850 maradt meg az utókornak.

– Nemcsak, mint egy nagy költőre emlékszünk, hanem mintegy forradalmárra és hazafira is, hiszen a márciusi ifjak egyik vezetője volt 1848. márciusában, valamint megírta a Nemzeti dalt – emelte ki a polgármester. Hozzátette: Petőfi Sándor az az irodalmárunk, akit szinte az egész világon ismernek és a műveinek jelentős részét nagyon sok nyelvre lefordították.

Adományként készítenek szobrot a településeknek

Koltai László szobrászművész úgy fogalmazott, szintén szobrász feleségével valósággal a szerelmesei lettek Nógrádnak, különösen Pásztónak, és nagy megtiszteltetés, hogy épp a városba készíthette el a nagy költő mellszobrát. Mint mondta, jól látható, hogy a megye a fejlődés útjára lépett és ebben ők is szeretnének segíteni. Éppen ezért adomány formájában minden egyes településnek egy általuk ünneplésre méltó szobrot készítenének a feleségével.

Koltai László szobrászművész számára megtiszteltetés volt, hogy elkészíthette a költő képmását
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool

A rendezvény zárásaként Farkas Attila polgármester, Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, valamint a civil és társadalmi élet szereplői elhelyezték a megemlékezés virágait az emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában