Rovarok

2023.07.11. 13:55

Parányi csoda! – rózsaszín sáska pihent a somoskőújfalui természetfotós kertjében

Különös rovarra lett figyelmes Miskolczi Tímea Panny somoskőújfalui természetfotós a napokban, akit saját kertjében ért az a szerencse, hogy lencsevégre kaphatott egy rózsaszín sáskát. Ez valódi ritkaságnak számít.

Nagy Orsolya

Szakemberek szerint a színt egy recesszív gén okozza, ami a későbbi generációkra is átöröklődhet

Forrás: Nool

Fotó: Beküldött fotó

Portálunk érdeklődésére a fotós elmondta, amennyiben nyitott szemmel járunk a természetben, akkor nagyon sok élményben lehet részünk.

– Amennyiben alaposabban megfigyeljük a növények világát, akkor akár egészen apró és olykor különleges rovarokat is láthatunk. A napokban így lettem figyelmes a somoskőújfalui kertemben egy parányi csodára, amely elvarázsolt. A lucerna zöld levélen ugyanis egy igazán szokatlan rovar, egy rózsaszín sáska pihent meg. Élénk színe gyorsan feltűnt, hiszen könnyen kitűnt a környezetéből. Ez azonban számára nem a legjobb, hiszen könnyen kiszúrják a madarak és, így hamar eleséggé is válhat. Ameddig pihengetett, sikerült lencsevégre kapnom, amelynek nagyon örültem, hiszen mindenképp szerettem volna megörökíteni ezt az egyedi és szép rovart – közölte a természetfotós.

Hozzátette: egyébként a kinézete közel sem olyan szokványos, a szakemberek eritrizmusnak, azaz színmutációnak hívják ezt a jelenséget. Az, hogy ez a sáska rózsaszín, visszavezethető akár egy genetikai okra is, amelyet például a pigment hiány is okozhat. Mint mondta, ez esetben a piros színanyagok vannak túlsúlyban más színanyagok mellett. Emiatt pedig nem csak a rovarvilágban számít ritkaságnak, hanem az egész élővilágban is igen ritka mutáció.

Mickolczi Tímea Panny régóta járja egyébként a természetet és saját bevallása szerint, úgy ismeri az erdő rengetegét, akár a saját otthonát, de úgyis érzi magát odakint, mintha otthon lenne.

– A Természet az én világom és az ott szerzett élményeimet napról napra megosztom a blogomon is az olvasóimmal. A fotózás mellett írni is szeretek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, főleg ismeretterjesztő írásokat. Igyekszem átadni a természet üzeneteit – fejtette ki a természetfotós, aki elárulta, hogy végtelenül tiszteli az erdő lakóit és alázattal fordul feléjük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában