Vihar

2023.07.13. 15:37

Nógrád-szerte pusztíthat nyári vihar – mondjuk, mire figyeljetek!

Heves záporok és zivatarok zavarhatják meg a napsütést szűkebb hazánkban. A viharok többségében erős széllökésekkel, villámlással és dörgéssel járnak, így nem árt óvatosnak lenni.

Nagy Orsolya

Kapás Márton, a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta portálunknak, hogy érdemes nyomon követni az időjárás előrejelzést. – Sajnos a zivatarok kialakulására nincs befolyásunk. A biztonságunk érdekében ilyenkor fontos megtenni néhány lépést. Ha például a gyerekek egyedül vannak otthon, akkor mindenképp csukják be az ablakokat, ajtókat. Vihar idején ne üzemeljenek a játékgépek, a telefonok és a háztartási gépek sem! A szülőknek érdemes kiírni valahova a gyermeküknek, hogy baj esetén a 112-t hívják és ne a nagymamát – hívta fel a figyelmet Kapás Márton. 

Hozzátette: az állatok is félnek a vihartól, ezért sok esetben elmenekülnek, leesnek, beesnek, beszorulnak, kiszorulnak, vagy fent ragadnak valahol. Az állattartóknak emiatt fontos kedvencük biztonságba helyezéséről is gondoskodni, ha kitörne a vihar.

A szóvivő arra is kitért, hogy mindig meg kell nézni, hol parkolunk. Az öreg fa szép ugyan, de lehasadhatnak az ágai. Annak pedig egy járműtulajdonos sem örülne, ha azt a tűzoltók emelnék le a szélvédőről. Mint mondta, a heves esőzések következtében sokszor megtelik a házak pincéje vízzel. Éppen ezért fontos az áramtalanítás, valamint a vegyszerek eltávolítása is.

A jó időben sokan pattannak biciklire is, azonban egy hirtelen jött vihar könnyen bajba sodorhatja a kerékpározót. Villámlás esetén nem szabad biciklizni, meg kell állni és leszállni arról, sőt távolabb is menni tőle. Kapás Márton hangsúlyozta, hogy villámláskor nem csak kerékpározni, de zuhanyozni sem szabad, valamint a gépeket ki kell húzni a konnektorból. Amennyiben pedig a szabadban tartózkodnak vihar idején, semmiképp se húzódjanak egy fa alá, hiszen az veszélyes. A szóvivő kiemelte: lehetőleg esernyőt se használjon senki az efféle helyzetekben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában