Nool.hu podcast

2023.07.25. 13:56

Milliárdok jutottak a pályázati alapba, a civilek Nógrádban is aktívak és eredményesek (podcast)

Jelentősen, 11-ről 14 milliárd forintra emelkedik a civil szervezetek támogatását célzó Nemzeti Együttműködési Alap keretösszege. Egyebek mellett erről is szó esett azon a civil fórumon, amit ma Nógrád több pontján is megtartottak.

Gulyás Edina

Dr. Kecskés Péter: Nógrádban közel 1200 szervezet működik, ami az országos átlag fölött szerepel

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

– A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya 2021-től szervez megyejárásokat, így a mai Nógrád vármegyei programsorozat immár a 103. ilyen rendezvény – fogalmazott a megnyitón dr. Kecskés Péter, főosztályvezető.

A fórum, amelynek a Somoskői Kirándulóközpont adott otthont Hollókőn és Szécsényben is folytatódott. A kötetlen beszélgetésen a főosztály szakemberei osztották meg a szektort érintő információkat a jelenlévőkkel, valamint szűkebb hazánk civil szervezeteinek képviselői is elmondhatták saját tapasztalatiakat, észrevételeiket. A résztvevőket dr. Bablena Ferenc István, Nógrád vármegyei közgyűlés alelnöke és Tolnai Sándor, a Háztartások Foglalkoztatásáért Alapítvány elnöke köszöntötte.

Dr. Bablena Ferenc, a vármegyei közgyűlés alelnöke is köszöntötte a résztvevőket
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

– Nógrádban a civilek tevékenysége rendkívül pozitív képet mutat, hiszen közel 1200 szervezet működik a megyében, ezzel az országos átlag fölött szerepel – hangsúlyozta dr. Kecskés Péter, hozzátéve: – Emellett azt is el lehet mondani, hogy pályázatok tekintetében aktivitás szempontjából a hetedik, míg eredményesség terén a hatodik helyen áll a vármegyék sorában. 

A főosztályvezető arra is kitért, hogy a civil szervezetek pályázati támogatása dinamikusan növekszik. Amíg 2014-ben a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán 3,3 milliárd forint állt rendelkezésre, addig ma már 14 milliárdra emelkedett ez a keretösszeg, amelyre októbertől adhatják be támogatási igényüket az egyesületek és alapítványok. A támogatási rendszerben több változás is várható, hiszen minden évben igyekeznek azt úgy alakítani, hogy beemelik a civilek részéről érkező tapasztalatokat, észrevételeket, meglátásokat. Erről bővebben szeptember 13-án, Salgótarjánban számolnak be a miniszterelnökség munkatársai.

Tapasztalataikról is beszámoltak a fórum résztvevői

Az elmúlt években két új támogatási formát is bevezettek hazánkban: a Falusi és Városi Civil Alapot. Ezek hiánypótló pályázati lehetőségek, hiszen segítségükkel egyebek mellett ingatlanvásárlásra és gépjármű beszerzésre is lehet forrást nyerni.  

A fórumon mintegy tíz civil szervezet vett részt. Képviselőik bemutatták működésük célját, mindennapi tapasztalataikat, a támogatási rendszerrel kapcsolatos észrevételeiket. Elhangzott, hogy minden egyesület és alapítvány működésében nagyobb aktivitást eredményeznek a plusz támogatások, amelyek nagyot lendítenek a szervezetek életén. A pályázatok nagy segítséget jelentenek a civileknek. Annak érdekében, hogy minél több támogatási kérelmet pozitívan bíráljanak el, sokat tesznek a Nógrád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ munkatársai. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában