Felújítás

2023.07.25. 17:28

Megszépül a vármegyeháza díszterme Balassagyarmaton

Egy határon átnyúló pályázat keretében újulhat meg a vármegyeháza díszterme Balassagyarmaton.

Lukács Zsófia

Impozáns belső teret újítanak fel a patinás épületben

Forrás: Nool.hu

Fotó: Lukács Zsófia

A város képviselő-testülete nemrégiben döntött arról, hogy szlovákiai együttműködéssel pályázatot nyújt be a vármegyeháza dísztermének felújítására. A cél, hogy a díszterem visszakapja száz évvel ezelőtti eredeti történelmi fényét – hangsúlyozta Csach Gábor polgármester, aki az épület és a terem történelmét is ismertette.

– A vármegyeháza Kasselik Ferenc tervei alapján 1833-35 között épült klasszicista stílusban, a történelmi Magyarország egyik legnagyobb ilyen épületeként. Azóta többször átépítették, mai külső alakját 1914-ben nyerte el. A második világháború utáni kommunista diktatúra beköszöntét a tanácsi rendszer és vele a megyeszékhely áthelyezése követte, amely során megszűnt az épület eredeti közigazgatási és közösségi funkciója. A nyugati szárnyban szociális otthon, a díszteremben asztalos üzem, majd a Budapesti Finomkötöttárugyár varrodája működött, amely során elbontották a keleti oldal karzatsorát.

Hozzátette: a következő jelentős beavatkozás a múlt század nyolcvanas éveiben érte az akkorra már teljesen lepusztult történelmi épületet: ekkor a Honvédelmi Minisztérium Katonai kollégiumot alakított ki, melynek során jelentősen átépítették. Lényegében megszűntek eredeti terei, burkolatai, a keleti és nyugati szárny tetőterében kollégiumi szobákat alakítottak ki, az udvari körfolyosókat modern ablaksorral fedték. A díszteremből felszedték a parkettát, amely miatt a terem akusztikája tönkre ment, ezt egy robosztus bútorlemezkockás álmennyezet felhelyezésével próbálták javítani, ahol ma már nem gyártott higanylámpákat helyeztek el.

Csach Gábor, polgármester, Balassagyarmat
Csach Gábor tájékoztatást  adott az épület történetéről is
Fotó: NMH archívum / Forrás: Nool

A polgármester kiemelte, hogy a pályázat célja, hogy a történelmi épületben az 1914-es homlokzat korábbi rekonstrukciója után következő lépésben a díszterem kapja meg száz évvel ezelőtti eredeti történelmi fényét. Ezen belül a parketta visszaépítése, a stílusidegen álmennyezet lebontása, új korhű mennyezet építése, a keleti karzat visszaépítése és az oldalfalak és drapériák régi fotográfiák alapján azonosítható módon való visszaállítása. A nemzeti múzeumban még meglévő, 1951-ben elhurcolt történelmi portrék (Mária Terézia, Kossuth Lajos, Széchenyi István) visszahelyezésével.

Csach Gábor továbbá elmondta, hogy a díszterem és a földszinti kapubejáró felújítását, illetve a két dísztermi lépcsőház üvegezett kapukkal való földszinti lezárását is tervezik annak érdekében, hogy a télen való nyitva tartás sem jelentsen a lépcsőház és a díszterem előterében energetikai terhet. A tervezési folyamatok szakértők bevonásával kezdődtek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában