Erdővédelem

2023.07.16. 15:35

Készülnek az erdőtervek Salgótarján környékén, társadalmi egyeztetést is kíván a munka

Korunk embere számára egyre inkább felértékelődik az erdők szerepe – írja portálunknak eljuttatott közleményében Drexler Szilárd, az ismert salgótarjáni természetvédő és dokumentumfilmes.

Faragó Zoltán

Varázslatos fények bujkálnak az ősbükkösben

Forrás: Nool.hu

Fotó: Beküldött, Drexler Szilard

– Különösen azoknak az erdei „szolgáltatásoknak” a jelentősége változik, amelyek túlmutatnak a kétségtelenül fontos faanyagtermelésen – írja. 
– Környezeti problémákkal terhelt, gyorsan változó világunkban egyre többen ismerik fel az erdők védelmi funkcióit és feladatait, s egyre nagyobb a társadalmi igény a természetben, erdőben való kikapcsolódásra, feltöltődésre, gyönyörködésre. Az erdők és az erdei élővilág védelmének fontosságát a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) régóta hangsúlyosan kezeli, s napjainkban is folyamatosan törekszik a természet és az ember harmonikusabb együttélésének elősegítésére.

Salgótarján környékének legnagyobb gazdasági, idegenforgalmi, természet- és környezetvédelmi erőforrását az erdők adják
Fotó: Beküldött, Drexler Szilard / Forrás: Nool.hu

Az MME Nógrád Megyei Helyi Csoportja kiemelten foglalkozik a Salgótarján környéki térség madárvédelmi és természetvédelmi ügyeivel, s e munka keretében fontost feladatának tartja a természeti környezet védelmével kapcsolatos kérdések kommunikálását is. 

Tájékoztató, figyelemfelhívó, szemléletformáló tevékenysége során az elkövetkező hónapokban a helyi csoport a szokásosnál is nagyobb mértékben fordul majd az erdők irányába, hiszen 2024-ben zajlik majd a Salgótarján környéki erdők körzeti erdőtervezése. Az erdőtervezési folyamat során készülő erdőtervek jelentősen meghatározzák a térség – azon belül a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet és a Pécskői bazaltkúp helyi jelentőségű Természetvédelmi Terület – erdeinek kezelését, az itteni erdők védelmi és közjóléti funkcióinak, szolgáltatásainak érvényesülését. 

A rekreáció, a kikapcsolódás, az egészségmegőrzés fontos helyszíne a tiszta, zöld környezet
Fotó: Beküldött, Drexler Szilard / Forrás: Nool.hu

A tervezési folyamathoz a helyi csoport egy előkészítő tanulmány összeállításával és illetékes szervekhez való eljuttatásával kíván hozzájárulni, ezzel is segítve a természetvédelmi és közjóléti szempontok érvényre jutását. 

Az előkészítő tanulmány összeállításán túl egy cikk- és posztsorozat indítását is elhatároztuk, amelyben szeretnénk az érdeklődők számára közelebb hozni az erdők ügyét. Megismertetni mindenkit a Salgótarján környéki erdők természeti értékeivel, az erdőgazdálkodás és az erdőtervezés rendszerével, erdők kezelésének fontosabb kérdéseivel és problémáival, a természetvédelem és erdőgazdálkodás összehangolásának helyi lehetőségeivel. A cikk- és posztsorozatban az elkészülő tanulmányából is közöljük majd a legfontosabb részeket, megállapításokat.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában