Hajléktalanok

2023.07.15. 11:28

Hűsölhetnek a melegedőben forróság idején: nem kíméli a hőség az utcán élőket Nógrádban sem

Amíg télen a kemény mínuszok, addig nyáron a forróság veszélyezteti az utcán élőket. Az ellátásukat végző szakemberek hőségriadó idején is fokozottan figyelnek a fedél nélküliekre.

Gulyás Edina

Mindig visznek magukkal ivóvizet a szociális munkások. A kánikula idején is veszélyben vannak a hajléktalanok

Forrás: Nool.hu illuszráció

Fotó: Kiss Annamarie

– Nyáron a hajléktalanellátásban dolgozókra a hőség miatt nem hárul sokkal több feladat mint más évszakban. Az utcán élőket és a hajléktalanszállók lakóit kollégáim természetesen folyamatosan figyelmeztetik a legfontosabbakra: ne tartózkodjanak a tűző napon, igyanak sok vizet és kerüljék az alkoholfogyasztást. Hőségriadó, vörös kód kiadása esetén sem fordult még elő, hogy bárki segítséget kért volna az intézményeinkben – tájékoztatott dr. Fényszarusy Zsuzsanna, a a Salgótarján és Térsége Egészségügyi-Szociális Központ igazgatója.

Kánikula idején is nyitva az intézmény a rászorulók előtt

Mint mondta, az utcai szociális szolgálat működése egész évben folyamatos. Szükség esetén segítenek a rászorulókon, de például vízosztást nem szerveznek a hajléktalanoknak az utcai szociális munka során. Hűsölni, vizet inni és tisztálkodni az intézményekben van lehetőség.

A nappali melegedő és éjjeli menedékhely télen-nyáron folyamatos nyitva tartással várja a fedél nélkülieket és a rászorulókat. Itt hűvös helyen tartózkodhatnak, fürödhetnek és mosni is tudnak.

Salgótarjánban alacsony az utcán élők létszáma

– Életvitelszerűen kevesen élnek a megyeszékhely utcáin. Őket az utcai szociális munka keretében kollégáink rendszeresen látogatják, gondozzák – ismertette az igazgató, aki arra is kitért: – Jelenleg a nappali melegedőt 17, az éjjeli menedékhelyet és a női szállót 18, a férfi szállót pedig 37 személy veszi naponta igénybe.

Balassagyarmaton a Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezete tartja fenn a 20 férőhelyes átmeneti szállót, ami a nyári időszakban éjjeli szálláshelyet biztosít, ez telt házzal működik. A nappali melegedőbe bárki betérhet, aki arra rászorul. Aki otthon nem tudja megoldani, az itt tisztálkodhat, akár naponta többször is lezuhanyozhat, de a folyadékpótlásra is van lehetőség. 

Nyáridőben hűsölésre is alkalmas a melegedő Balassagyarmaton

– A városban közel 25-en élnek életvitelszerűen az utcán, őket kollégáim folyamatosan látogatják. Hőségriadó idején kiemelten figyelünk ezekre a személyekre, flakonos víz, konzerv mindig van az autóban, de ha arra szükség van, akár az egészségügyi ellátásra való eljutást is megszervezzük számukra – tájékoztatott Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető. – Arra ösztönzünk mindenkit, hogy reggel 8 és 18 óra között vegyék igénybe a nappali melegedő nyújtotta lehetőségeket. Ez egy régi épület, vastag falakkal, nincs ugyan légkondicionálóval felszerelve, de kellemes bent a hőmérséklet, hűsölésre alkalmas. 

Hozzátette: a nyári időszak nem olyan kritikus, mint a téli mínuszok. Többen betérnek az intézményekbe hőségriadó idején, mint egyébként, de a hideg évszakban nagyobb veszélynek vannak kitéve az utcán élők. A hajléktalanellátásában a téli krízisidőszak mindenképp veszélyesebb. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában