Nool.hu videó

2023.07.12. 19:58

Forog a mesebeli rokka: ősi mesterségek világába vezet a nagyoroszi tanító (videó)

Gyerekek és felnőttek is megismerkedhetnek a nemezelés, a fonás és a szövés mesterségével a nagyoroszi Aranyszőrű bárány Alkotóműhelyben. Lami Annamária, a műhely megálmodója abban talált örömöt, hogy továbbadhatja tudását az ősi mesterségekről a fiatalabbaknak is.

Lukács Zsófia

Lami Annamária párjával hét éve határozta el, hogy egy saját műhelyt alakítanak ki

Forrás: Nool

Fotó: Ember-Lukács Zsófia

Nagyorosziban egy gyönyörűen felújított, modern eszközökkel felszerelt parasztházban sajátíthatják el az érdeklődők a gyapjúfeldolgozás folyamatait: workshopokkal és táborokkal várják a népi hagyományok és a népművészet iránt érdeklődőket az alkotóműhelyben.

Lami Annamária tanító, családanya párjával hét éve határozta el, hogy egy saját műhelyt alakítanak ki azért, hogy az évtizedek alatt szerzett tudást ő maga tovább tudja adni. – Egy parasztházat újítottunk fel az évek során, megőrizve az akkori építészet jellegzetességeit, azonban mégis a kornak megfelelő modern eszközökkel, napelemmel felszerelve. Ekkor született meg az ötlet, hogy itt egy olyan teret hozzunk létre, ahol nem csak alkotni lehet, hanem feltöltődni is. Fontos, hogy a tudáson kívül pozitív visszacsatolást is kapnak és eredménye van a munkájuknak – mondta el Lami Annamária.

Arra is kitért, hogy gyermekkora óta az alkotó tevékenységek álltak az érdeklődése középpontjában. Már az óvodában is olló volt a jele. Később szakmája, hobbija és küldetése lett a tudásátadás és a kézműveskedés. Tanítói munkája során arra törekedett, hogy ne csak a tanulásban, hanem a tanuláshoz szükséges képességek fejlesztésében is támogassa a gyerekeket. Tanítványait különféle érdekes technikák elsajátításában, különleges alkotások elkészítésében segítette. Több országos pályázaton is sikerrel szerepeltek, egy alkalommal Palermóban képviselhették hazánkat, a VII. Nemzetközi Gyermekfesztiválon.  Kiemelkedő alkotásokat készített rétsági gyermekcsoportjával is a hagyományos vizes nemezeléssel, és a modern tűnemezeléssel is.

Évek óta szerveznek táborokat

Mindezek mellett a kertgondozás sem áll tőle távol, az alkotóműhely udvarán gyönyörködhetünk az általa nevelt virágokban és gyógynövényekben is.

Évek óta szervez kézműves táborokat gyermekeknek, most azonban kifejezetten olyan érdeklődőket vár, akik a gyapjúfeldolgozás állomásaival már egy magasabb szinten ismerkednének meg. A sáros gyapjú mosása, tépés, kártolás, festés saját gyűjtésű festőnövénnyel, fonás kéziorsón/rokkán és a szövés a programok között szerepel. A több, mint száz éves régi rokkák mellett egy új Kromski rokkán gyakorolhatnak majd fonni a táborozók, valamint fejleszthetik jártasságukat a fonásban, különleges fonalakat fonhatnak kézi orsón is.

Lami Annamária úgy vélekedik, hogy mindannyiunkban ott rejtőzik egy csodálatosan kreatív ember, aki a felfedezésre vár. Ebben szeretne segítséget nyújtani az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában