Rendezvény

2023.07.15. 19:58

Falunapot tartottak Palotáson, átadták az értékek házát is

Falunapot tartottak a településen szombaton, ahol ünnepélyes keretek között átadták az értékek házát, amely bemutatja, hogyan éltek egykor a helyiek.

Nagy Orsolya

A tájház avatásán Szabó Mihály polgármester és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is beszédet mondott

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A rendezvény ünnepi szentmisével kezdődött, amely során megáldották a nemrégiben elkészült értékek házát. Marti József esperes-plébános úgy fogalmazott, hogy, amennyiben ezt az épületet szentmise keretében szentelik fel és áldják meg, akkor ennek a kettőnek a kapcsolatának nagyon mély és maradandó értelmű mondanivalója van.

– Ez az épület az értékek bemutatását, őrzését célozza meg. Itt az értékek nem pusztán a régi kultúrát jelentik, amelyeket ez a tájház fizikai módon bemutat, hanem azt a szellemiséget is, amelyet ez a ház és helyiségei sugallnak. Körbe kell nézni a falakon és láthatni a rengeteg szent képet, feszületet, házi oltárt és az ima könyveket is. Ezeken elgondolkodva, akkor rájövünk, hogy az első érték, hogy ezek az emberek életük minden napját Isten jelenlétében élték le. Reggeli harangszótól az estiig – mondta Marti József.

Marti József esperes-plébános áldotta meg a tájházat, a helyszínen szentmisét is bemutatott
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu 

Szabó Mihály, Palotás polgármestere kiemelte, nagyon nagy ünnep ez a számukra, hiszen 25 éves álmuk válik valóra azzal, hogy elkészült az értékek háza. A településvezető háláját fejezte ki a lakosságnak, akik több mint két évtizeden keresztül gyűjtöttek olyan tárgyakat, amelyekről úgy gondolték, hogy méltó bemutatni.

– Tiszteljük a múltat, elődeinket és az ő életmódjukat, amit folytattak és méltán büszkék vagyunk rájuk.  Ez egy folyamat kezdete, ugyanis szeretnénk tovább folytatni a fejlesztést. A jövőben rendbe tennénk a melléképületeket, de egy szabadtéri kemencét is létre hoznánk, ahol bemutathatjuk, hogyan készült annak idején a kenyér, vagy a cipó. 

Sok feladat vár még a palotásiakra, amíg élettel töltik meg a házat

Hozzátette: ezen túlmenően újra élesztenék a régi foglalkozásokat is, mint például a szövést, ráadásul az épület és annak udvara közösségi szerepet is betöltene a falu életben. Hangsúlyozta, sok feladat vár még rájuk, bőven van még tennivaló. A régi tárgyakat pedig jelenleg is gyűjtik és továbbra is fogják majd.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő kifejtette, ha visszatekintünk Szabó Mihály 25 éve tartandó polgármesterségére, akkor azt látni, hogy számos terve, elképzelése és álma vált valóra. Rengeteg minden történt a településen, amely mostanra megújult. Mint mondta, Palotás reneszánszát éli és a falu büszke lehet az értékeire. Az elkövetkezendő időszakra is vannak tervek és elképzelések, amelyeket megvalósítanak majd. Az átadót követően köszönő okleveleket adtak át azoknak a személyeknek, akik részt vettek az értékek házának kialakításában. 

Falunapot tartottak a településen, a főzés sem maradhatott ki a programból
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A délutáni órákban falunapon kapcsolódhattak ki az érdeklődők, akiket kulturális műsorokkal vártak, de volt főzőverseny, valamint helyi csoportok is színpadra léptek. Az esti órákban pedig koncertek gondoskodnak majd a jó hangulatról. Színpadra lépett a Csini Babák együttes, amelyet Sipos F. Tamás koncertje követett, de fellép a Szabad Élet zenekar. Késő este sláger party zárja az estét Mikó Zsolttal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában