Gasztronómia

2023.07.01. 21:21

Ez ám a zsiványság! – megszállták Bért a palócföldi betyárok (videó)

Palóc ételekkel, betyárokkal, hagyományőrző műsorokkal és fergeteges hangulattal telt a település legnagyobb rendezvénye, amire idén is több ezren voltak kíváncsiak.

G. P.

Hagyományőrző műsorokkal és fergeteges hangulattal telt a település legnagyobb rendezvénye

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt időszak heves esőzései miatt el kellett halasztani a népszerű gasztronómiai rendezvényt, a VII. Palóc fesztivált és V. Palócföldi betyártalálkozót. Szombaton azonban már nem volt akadálya annak, hogy a rendezvényt életre hívják. 

A program háziasszonya, Geszty Glória színművész-műsorvezető volt. Az érdeklődőket színvonalas programokkal várták, így a  helyszínen találkozhattak például Major Józseffel, Palócország vőfélyével, de fellépett Éliás Tibor előadóművész, a Karida Hastánc csoport és a mihálygergei mazsorettcsoport is. Ezen túlmenően palóc hagyományőrző csoportok műsorait élvezhette a közönség, akik palóc lányokkal is találkozhattak, de ínycsiklandó palóc ételekből sem volt hiány az asztalokon.

Maczó László, Bér polgármestere portálunknak elmondta: a hangulat minden évben fergeteges, idén sem volt ez másképp. – Sokan úgy emlegetik a rendezvényt, hogy Nógrád vármegye legnagyobb fesztiválja, így hát szerényen, de büszkén viseljük ezt a jelzőt. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy több ezren voltak kíváncsiak a programokra idén is – emelte ki a községvezető. 

Főszerepben a gasztronómia

Hozzátette: a gasztronómia kapta az egyik legnagyobb főszerepet most is a palettán. Mintegy 310 csapat öltötte magára a kötényt, s mintegy 100 palóc ételt készítettek el. Köztük palócgulyást, sztrapacskát, gancát, krumplilaskát, herőcét, görhét, lustalángost, molnárkalácsot és pampuskát is.  

Maczó László ismertette: mindezeken túl népi kirakodóvásárral is készültek, továbbá a betyáros szokásokkal is megismerkedhettek a helyszínre látogatók. – Rendezvényünkön negyven felvidéki és anyaországi település vett részt, a délutáni órákban pedig zenei televíziós csatornák előadói érkeztek a közönség szórakoztatására. Nagyon fontos számunkra a palócság, amit továbbra is éltetni szeretnénk. E programmal azt gondolom, hogy mindent megtettünk a jó cél érdekében – fogalmazott a község első embere.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában