Jegyzet

2023.07.19. 08:04

Digitális kor

Ember-Lukács Zsófia gondolatait olvashatják.

Lukács Zsófia

A digitális korban élve az informatika hatalmas előrelépéseket tett és jelentősen átalakította mindennapi életünket. Az oktatási rendszereknek is alkalmazkodniuk kellett a változó világhoz, és az egyik legfontosabb új készség, amit a mai gyerekek elsajátítanak, a programozás. Emlékszem, hogy talán az én általános iskolás éveim alatt is tanítottak programozást, ami kimerült abban, hogy jobbra, vagy balra induljon el a béka a monitoron, majd később az Excel programozásával kellett megharcolnom és jöttek a programnyelvek. Őszintén szólva, szinte semmire nem emlékszem ebből az oktatási anyagból, de szerencsére nincs is rá szükségem a mindennapokban. 

Minap volt lehetőségem betekinteni a mai középiskolások informatika órájába, akik szakoktató segítségével robotot programoztak és egy komplett számítógépet építettek egy dobozba. Az első gondolatom az volt, hogy bárcsak most tanulnám ezt én is, mennyivel jobb technikai képességekkel rendelkezik majd ez a generáció, mint én. Számukra a programozás segítheti a kreatív gondolkodás, a problémamegoldás és a logikai gondolkodás  fejlesztését is. A gyerekeknek meg kell tanulniuk a problémákat részekre bontani, logikus lépéseket követni és strukturáltan gondolkodni. Ezáltal fejlesztik a rendszerezési és szervezési képességeiket, amelyek később az életben is hasznukra válnak. A másik gondolatom pedig az volt: ha ezt ilyen fiatalon megtanulják, akkor mikre lesznek képesek később? Hova tudunk még fejlődni? Elképzelni sem tudom, hogy mit hozhat még a következő tíz év rohamos fejlődése...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában