Intézmény

2023.07.30. 13:58

Állatbarát címmel büszkélkedhet a pásztói Hétpettyes Tagóvoda

Immár második alkalommal nyerte el az Állatbarát Óvoda címet állatbarát és környezettudatos magatartásának köszönhetően a pásztói intézmény.

Nagy Orsolya

Felhívják a csemeték figyelmét a felelős állattartásra is

Forrás: Beküldött fotó

Az óvoda pedagógiai programjának alappillére a környezet- és a természet szeretetére való nevelés.

Patriskov-Lőrincz Laura, a tagóvoda vezetője portálunknak elmondta, hogy kiemelten fontos számukra, hogy óvják a környezetet és a természeti értékeket. Hozzátette: olyan gyermekeket szeretnének nevelni, akik testileg és lelkileg is egészségesek, érzelmekben gazdagak, a környezetüket tisztelik és szeretik, a világra nyitottak, érdeklődő személyiségek. Ezen túlmenően kötődnek a környezetükhöz, a hagyományokhoz, a természethez, valamint együttérzőek és segítőkészek. Hitvallásuk, hogy minden gyermek abban fejlődik a legjobban, amiben jól érzi magát.

– Célunk, hogy közelebb hozzuk az állatvédelmet, az azokkal való helyes bánásmódot és a felelős állattartást a csemetékhez, mindezt változatos és kreatív tartalmak segítségével. Fontos továbbá, hogy útmutatást adjunk az állatvédelem legfontosabb területeiről a szülőknek és pedagógusoknak egyaránt, hogy ők ezt a tudást továbbadhassák gyermekeiknek. Hiszünk abban, hogy az állatvédelem egyik fontos alappillére a gyerekeknek szóló állatvédelmi oktatás – közölte a vezető.

Mint mondta: maga az óvoda és a csoportok is állatokról kapták a nevüket, már ez azt sugallja, hogy azok védelme kiemelkedő szerepet kap az intézményben. Gyakran szerveznek továbbá az apróságok számára sétákat a természetben, az erdőben, amelyek során szemügyre veszik az ott élő állatokat. Az aktuális projekten belül is kiemelt szerepük van az állatoknak, így például a víz világnapján elsődlegesen az ott található élőlényekkel foglalkoznak. Az állatok világnapja pedig kiemelkedően jeles alkalomnak számít. Ilyenkor számos programmal készülnek a csemetéknek. Így például kiállítást rendeznek, de felhívják a figyelmet a felelős állattartásra is és interaktív előadásokat is tartanak. Emellett kutyás bemutatót is szerveznek, de a közeli lovardába is ellátogatnak.

Patriskov-Lőrincz Laura kifejtette: más jeles napokon is hangsúlyt fektetnek az állatokra. Márton napján például a libák kerülnek a középpontba, húsvétkor a nyuszikkal foglalkoznak, de fontos a madarak világnapja is. A helyi állatorvossal is jó a kapcsolatuk, akihez olykor látogatásokat szerveznek, ahol a gyerekek közvetlen tapasztalatokat gyűjthetnek az állatok gyógyításával és gondozásával kapcsolatban. Ezen kívül a kutyaiskola is lehetőséget nyújt, hogy az ebeket jobban megismerjék a csemeték.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában