Fejlesztés

2023.07.27. 06:55

A tizenötödik körforgalom épül a 21-es főúton – itt vannak a legfőbb tudnivalók!

Megkérdeztük a minisztériumot, hogy miért körforgalommal kötik be az épülő 23-ast a 21-es főútba. A munkálatok és az azokkal járó forgalomkorlátozások részleteiről is tájékoztatást kaptunk. Néhány fontos dátumot is mutatunk!

Nool.hu

Hatvan és Somoskőújfalu között már tizennégy körforgalom van a 21-es főúton. Épül a tizenötödik. Képünk illusztráció.

Forrás: MW

Fotó: Csapó Balázs

Mint arról már beszámoltunk, jó ütemben halad a 23-as út fejlesztése Bátonyterenyén, így a terveknek megfelelően 2024 első negyedévében be is fejeződhet a beruházás. A most épülő útszakasz egy új körforgalomban csatlakozik majd be a térség talán legforgalmasabb közútjába, a Salgótarjánt az M3-as autópályával, illetve a Heves vármegyei Hatvannal összekötő, kétszer kétsávos 21-es főútba. 

Az új csomópontról kérdeztük a beruházásban illetékes Építési és Közlekedési Minisztériumot. Egyebek mellett arról érdeklődtünk, hogy meddig tartanak a munkálatok, és ezek kapcsán milyen lezárásokra, korlátozásokra számíthatnak a közlekedők. Kíváncsiak voltunk arra is, miért döntöttek úgy, hogy körforgalmi csomóponttal oldják meg a 21-es és a 23-as utak csatlakozását, illetve hogy hányadik körforgalmi csomópont lesz ez 21-es főúton Hatvan és Somoskőújfalu között.

„A kivitelezés megkezdéséhez a munkaterület átadása a teljes szakaszra vonatkozóan 2022 májusában megtörtént, a munkálatok befejezése pedig 2024 első negyedévében várhat” – tájékoztatott a minisztérium sajtóirodája. Azt aktuális munkálatok kapcsán hozzátették, hogy június 29-e óta a megépített aszfalt kötőréteg szintjén a baloldali pályán folyik a kétirányú forgalom, így épül a jobboldali körpálya és a csatlakozó, új nyomvonalú 23-as számú főút pályaszerkezete.

A körforgalom építési munkálatairól megtudtuk, hogy a körpályán a július 25-én a beton alapréteg elkészült, az aszfalt alap- és kötőréteg építésének tervezett időpontja pedig július 28-31-e, azaz az e hét péntektől hétfőig tartó időszak. A sebességkorlátozás északi irányból 60 km/h, a déli irányból pedig 30 km/h lesz ezeken a napokon. A minisztérium válaszában arról is tájékoztatta portálunkat, hogy a körforgalom építésének következő ütemében a bevezető szakasz belső oldalán elvégzendő útépítési feladatok miatt mindkét pályán a külső sávon haladhat majd a forgalom augusztus 14-e és 31-e között. A sebességkorlátozás ekkor 60 km/h lesz az érintett szakaszon.

A tervek szerint szeptember 1-től 20-ig az épülő körforgalom és a bevezető szakasz szélein végzendő munkák érdekében mindkét pályán a belső sávot használhatják majd a közlekedők, szintén 60 km/h-s sebességkorlátozás mellett. Az utolsó ütemben az aszfalt kopóréteg építését és a befejező munkálatokat végzik majd el a szakemberek. Ezek már az aktuális munkafázisokhoz kapcsolódóan jelzőőrös forgalomiránytás mellett zajlanak, a korlátozás 40 km/h lesz.

És hogy miért kellett egy újabb körforgalom a 21-es főútra? A minisztérium az áthaladó forgalom mértéke, valamint az érintett útszakasz adottságai alapján ennek kialakítását ítélte a lehető legbiztonságosabb megoldásnak. „A 21-es számú főúton Hatvan és az országhatár között jelenleg tizennégy körforgalmú csomópont van, a 21-es és a 23-as számú főút – elkerülő út – csomópontjában valósul meg a tizenötödik körforgalom. A körforgalmú csomópont megvalósulása után a körforgalom előtt minden irányból 70 km/h sebességkorlátozás lesz érvényben” – válaszolta érdeklődésünkre az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtóirodája.

A napokban Becsó Zsolt, a kelet-nógrádi térség országgyűlési képviselője is beszámolt a körforgalom építésének aktuális állásáról. A honatya képeket is közölt a Facebookon:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában