Felújítás

2023.07.16. 11:56

A Gansel- és a Heksch-palota is újra a régi fényében pompázik Balassagyarmat főutcáján

Polgárházak újultak meg Balassagyarmat központjában: a szecessziós és az eklektikus épületek homlokzatát az önkormányzat felújíttatta fel.

Régi fényében tündököl a két polgári lakóház

Forrás: Nool.hu

Fotó: L. Zs.

A Balassagyarmat központjában található szecessziós és eklektikus polgárházak homlokzatát felújíttatta az önkormányzat. Mint arról korábban beszámoltunk: a Nagytemplommal szemben több lépésben fecskelakásokat alakítottak ki és közösségi teret hoztak létre, az utcai üzlethelyiségek is megújultak, a napokban új külsőt is kaptak. 

– Elkészült a főutca talán két legszebb polgárházának külső homlokzata is. Már csak néhány apróság, a főbejárat rendbetétele, a Gansel udvar felirat feltétele és az építészeket megörökítő emléktábla elhelyezése van hátra – mondta el portálunknak Csach Gábor polgármester.

Kiemelte,  hogy ezt a két egykori zsidó polgárházak teljesen tönkrementek a kommunista diktatúra, majd a rendszerváltás első évtizedeiben. Nemcsak felújították, hanem pályázatok segítségével népszerű közösségi térré és fiatal szakemberek fecskelakásaivá alakították.

A város funkciót is talált az épületeknek
Fotó: E. L. / Forrás: Nool.hu

– Megújult az udvar, a tető, a teljes belső tér és az utcai üzleteket is birtokba vehetik a bérlők.
A homlokzatfelújítás idején került elő egy márványtábla, amely a Gansel-ház építészeinek, Mocsányi Károly és Székely Marcell, a múlt századforduló és századelő híres zsidó építészpárosa nevét őrzi. Nevükhöz köthető nemcsak a Kőbányai Sörgyár épülete, vagy a szombathelyi Centrum áruház, több polgári és vallási épület is a történelmi Magyarországon. Ők voltak a kivitelezői az egykori polgári iskola, ma Kiss Árpád iskola Bajcsy úti épületének 1903-ban – ismertette a polgármester.

Hozzátette, hogy ezzel a tudással ma már a főplébánia templommal szembeni négy zsidó polgári palota mindegyik építésze ismert: a Teleki utcától nyugatra haladva a Gescheit-palotát Manóssy Alajos, a Molnár-házat a gyarmati Szeghő Lajos tervezte.

Csach Gábor arra kitért, hogy a városháza környékén eddig megújították a főteret, a főutcán a volt MSZMP pártházat, a Jánossy képtárat, az egykori takarékbank épületeit, a vármegyeházát, a Gescheit-palotát és most ezeket a palotákat. Nemsokára elkészül a Palócliget és a Törvényszék épülete is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában