Nool.hu podcast

2023.06.14. 14:21

Színészi tehetségüket a diákok is bizonyíthatták Bátonyterenyén (podcast, videó)

A színház lengte körbe a bátonyterenyei Fáy András iskola tanulóinak keddi napját. A KultUp program egyik állomásaként, a Karaván Színház a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel együttműködve interaktív foglalkozásokkal, színházi előadásokkal és klipforgatással készült a diákoknak. Céljuk, hogy hátrányos helyzetű fiatalok is esélyt kapjanak a tehetséggondozásra, a művészeti területen történő továbbtanulásra.

Gulyás Edina

A Fáy szakközépiskola adott otthont a szegedi színművészeti egyetem előadásainak

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Színházi előadások, interaktív órák, innovatív filmes foglalkozások és klipforgatás is színesítette ma a Fáy András Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium diákjainak napját.

– A KultUp program idén februárban indult, amelynek keretében az ország középiskoláiban valósítunk meg partnereinkkel együtt színház és filmművészeti témanapokat. Ez zajlott a bátonyterenyei intézményben is – tájékoztatott Héjja Gábor, a program vezetője. Hozzátette: ebben a félévben összesen 42 iskolába látogatnak el, a bátonyi volt a 37. helyszín.

– Esernyőszervezetként fogadtuk be a Karaván Alapítvány produkcióit, előadásaikat is láthatták a diákok. Reményeink szerint ez az együttműködés, amelybe immár az egyetem is bekapcsolódott, hosszú távra szól. Ősztől legalább havi rendszerességgel szeretnénk témanapokat rendezni, elsősorban a hátrányos helyzetű településeken – hangsúlyozta Héjja Gábor.

A Karaván Színház két előadást mutatott be a nap folyamán, Szótagszámláló és I'm online címmel. Mindkettőhöz kapcsolódott egy interaktív rész is: versírással és fórumszínházzal vonták be a diákokat az előadásba.

– A darabok témája érdekes és nagyon aktuális: az iskolai és az internetes zaklatásról szólnak. Bízunk abban, hogy ezek elgondolkoztatják a fiatalokat, ami az egymással való bánásmódot is pozitívan alakíthatja – tájékoztatott Nyári Pál, a Karaván Színház oktatásszervezője, aki arról is beszámolt, hogy a napot egy jó hangulatú klipforgatással fejezték be.

Fontosnak tartják a társadalmi felzárkóztatást

– A Színház- és Filmművészeti Egyetem kiemelten kezeli a társadalmi felzárkóztatást. Stratégiai partnereinkkel együttműködve olyan helyszínekre igyekszünk eljuttatni a kultúrát, ahol nem magától értetődő és mindennapi tevékenység a színházlátogatás. Ezáltal arra is igyekszünk lehetőséget teremteni, hogy a fiatalok számára az egyetemünk képzéseihez csatlakozási pontokat alakítsunk ki – ismertette Bagány Márton, az egyetem brand igazgatója. – Fontos számunkra, hogy a Karaván Színházzal, mint a roma fiatalokat foglalkoztató, hátrányos helyzetűeket felkaroló alapítvánnyal hosszú távú együttműködés alakuljon ki. Egyetemünk abban bízik, hogy minden vidéki helyszínen akad néhány jelentkező, akiknek felkeltjük az érdeklődését, akik be tudnak csatlakozni a felsőoktatásba vezető út egy meghatározott pontján: az előkészítők, a táborok, vagy a tehetséggondozó programok alkalmával.

Hozzátette: azt csak évek múlva lehet majd megmondani, hogy volt-e hatása a bátonyterenyei látogatásnak, hiszen most szemléletet válthatnak, gondolatokat ébreszthetnek, kinyitják az  egyetem kapuit minden tehetséges gyerek számára. Ez az újjáalakult SZFE egyik missziója is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában