Jegyzet

2023.06.03. 09:11

Példakép

A példaképekkel kapcsolatban Gulyás Edina fejtette ki gondolatait.

Gulyás Edina

Nem kell ahhoz emberfeletti tetteket végrehajtani, hogy példaként álljunk mások előtt. Nem kell űrutazást tennünk, vagy feltalálni egy betegség ellenszerét. Bőven elég, ha a jó útra lépünk, amikor választás elé állít az élet. Ezt tette az a fiatal roma pék is, aki egy borsodi kis településen úgy döntött: bizony nem fog elkallódni, ahogy oly sok barátja. Pedig bőven lett volna kifogása arra, miért nem jár iskolába, miért iszik meg még egy pohárral, vagy gyújt rá a következő füves cigire. Galamb Alex még kisgyerek volt, amikor meghalt az édesapja. Akkor hullott darabokra az ötgyermekes család élete. Édesanyja depressziós lett, elvesztette a munkáját és nem törődött megfelelően a gyermekeivel. Nagyobb testvérei gyorsan kiléptek ebből a helyzetből, férjhez mentek, megnősültek, családot alapítottak. Alexnek maradt a szegénység, az éhezés. Mint mondja, volt olyan időszak, amikor ő is a könnyebb utat választotta: lógott az iskolából, a haverokkal követett el apróbb csínyeket. Aztán úgy döntött, nem ezt az életet akarja élni. Önként kérte magát a gyermekvédelembe és 14 éves korától mindent megtett azért, hogy pék lehessen. 

Szerintem már ez is elismerésre méltó, azonban Alex ettől sokkal többet tesz: saját konyhájában gyűjti maga köré a gyerekeket, akiknek nem csak szakmája szépségeit mutatja meg, hanem azt is, lehet kiút a szegénységből, csak tenni kell érte. Mottóját érdemes megjegyeznünk: kitartással példaképpé válhatunk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában