Szúnyoggyérítés

2023.06.13. 09:26

Nógrádban is harcba szállnak a vérszívókkal a szakemberek

Az elmúlt időszak heves esőzései kedveznek a szúnyogok számára alkalmas élőhelyek kialakulásának. A következő napokban a katasztrófavédelmi igazgatóság szakemberei szerte az országban, így szűkebb hazánkban is szúnyoggyérítést végeznek.

G. E.

Ne vakarjuk el a csípést, mert így a seben keresztül könnye fertőzések kerülhetnek a bőr alá

Forrás: pixabay

– Az ország nagy részén az elmúlt héten is csapadékos volt az időjárás, sok helyen villámárvizek alakultak ki. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű eső kedvez a csípőszúnyogok számára alkalmas élőhelyek kialakulásának. A vízzel telített árkokban, alacsonyabb fekvésű területeken, kisebb-nagyobb pocsolyákban, de még a kerti eszközökben megálló vízben is milliószám fejlődnek a szúnyoglárvák – olvasható a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján. 

Az ártéri és a nagyobb tavak mentén kialakult tenyészőhelyeken a szakértők jelzéseit figyelembe véve továbbra is végeznek szelektív, csak a szúnyogok lárváit elpusztító biológiai kezeléseket, a következő napokban várhatóan földi módszerrel dolgoznak a szakemberek. A héten tizenhárom vármegyében, köztük szűkebb hazánkban is végeznek kezeléseket – tették hozzá.

Mint arról beszámoltak, szükség van szúnyoggyérítésre az Ipoly mentén is. A kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket földi járműről, a települések lakott területein végzik az esti és éjszakai órákban. Az igazgatóság honlapján közzétett táblázatból az is kiderül, hogy június 15-én Balassagyarmat, Dejtár, Drégelypalánk, Hugyag, Ipolyszög, Ipolytarnóc, Ipolyvece, Litke, Ludányhalászi, Nógrádszakál, Őrhalom, Patvarc, Szécsény és Patak dolgoznak. Másnap, június 16-án pedig Honton végzik a szúnyoggyérítést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában