Konferencia

2023.06.26. 10:40

Nemzetközi konferencián tartott előadást a gyarmati iskola igazgatója

Nemzetközi konferencián osztotta meg az alapkompetenciák fejlesztése területén szerzett tapasztalatait Tanka Ágnes, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója a napokban Pécsett. A balassagyarmati iskolavezető jelezte, intézményükben e témában átfogó stratégia kidolgozásán munkálkodnak.

Lászlók Judit

A Szondi György Technikum és Szakképző Iskola portálunkhoz eljuttatott közleményében azt írja, az Európai Hálózat az Alapkészségekért (EBSN) egy Svájcban bejegyzett nonprofit szervezet, ami azért jött létre, hogy hozzájáruljon az alapkészségek fejlesztésére irányuló európai és nemzeti szakpolitikák, intézkedések hatékonyabbá tételéhez. Több mint 75 tagszervezetet fognak össze, ezen belül többek között az uniós országok oktatásáért felelős minisztériumait, vagy az UNESCO Életen Át Tartó Tanulási Intézetét. Ez a szervezet tartotta most az éves konferenciáját a baranyai vármegyeszékhelyen, ahol a Hálózat-Progress Consult Kft. is bemutatta tevékenységét, amelyet az alapkészségek fejlesztése körében végzett. A hálózat a felnőttek és fiatalkori felnőttek számára alapkészségeket oktató tanárok professzionalizálására kezdeményezett egy szakmai továbbképzés-sorozatot, mely az európai országokban kínál online tanulási lehetőségeket.

Önálló tanulási utat enged

Tanka Ágnes, az NMSzC Szondi György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója kollégája, Hodossy Attila meghívására már három ilyen szakmai továbbképzésen vett részt. Tapasztalata szerint ez a tanulási forma önálló tanulási utat engedett, saját tempóban haladhattak a résztvevők és értékes tapasztalatokat szerezhettek. Mint mondta, a webináriumokon találkozhatott Európa más országaiból, sőt az USA-ból is tanár kollégáival és más, az alapkészség-fejlesztéssel foglalkozó szakemberekkel. A nyolchetes kurzusokon a tapasztalatcserén túl a Szondiban is megvalósítandó ötleteket szerezhetett, majd aktivitása eredményeként meghívást kapott a nemzetközi szervezet éves közgyűlésére. 

– A konferenciára azért hívtak, hogy elmondjam, miért csatlakoztam ehhez a továbbképzéshez és megosszam a tapasztalataimat – fogalmazott Tanka Ágnes. Hozzátette: az alapkompetenciák fejlesztése területén iskolájukban a fiatalkori felnőtteknél számos kihívás előtt állnak, a Szondiban éppen ezért egy ezzel kapcsolatos stratégia kidolgozásába kezdenek.

A készségek európai éve
Az intézményvezető élményei közt pedig megemlítette, hogy találkozhatott az online kurzusbeli „osztálytársaival”, illetve Szlovéniából az online kurzus tervezőjével, akinek mind kíváncsiak voltak a véleményére. Tanka Ágnes végül kitért arra is, hogy pedagógus, iskolavezető kollégáinak jó szívvel ajánlja ezeket az angol nyelvű kurzusokat, amelyeket aktuálissá tesz, hogy az Európai Bizottság 2023-at a készségek európai évének nyilvánította. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában