Olvasás

2023.06.27. 06:50

Nem hódítanak az elektronikus könyvek a nógrádiak körében

Az e-könyv szinte egyidős a számítógéppel, az elmúlt években pedig egyre népszerűbbé vált. Sokan úgy vélik, hogy végül helyettesíteni fogja a papírkönyvet és teljesen átalakítja majd az emberek olvasási szokásait. Utánajártunk, hogy szűkebb hazánk olvasói a hagyományos vagy az e-könyv mellett teszik-e le voksukat.

Lászlók Judit

A papíralapú és az elektronikus könyvek jól megférnek egymás mellett

Forrás: Pixabay

Molnár Éva, a Balassi Bálint Megyei Könyvtár igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta: a számítástechnika hódítása a könyvtárakat sem kerülheti el. A könyvtári állományok elektronikus feldolgozása, az elektronikus katalógusok használata ma már nem csak a fejlődés természetes velejárója, hanem követelmény is.

– A könyvtárat látogató olvasók egyre igényesebbek, hiszen gyors, megbízható információkat kérnek. Ennek eszközei és módszerei a digitális tartalmak, az elektronikus katalógusok, és az e-könyvek is – fogalmazott Molnár Éva, hozzátéve: – Sokat olvashatunk az e-könyvekről, annak előnyeiről és hátrányairól. Mindig is lesznek támogatók, és lesznek a téma iránt tartózkodók is. A használat azonban sok tényező által meghatározott, ilyen például az életkor, az érdeklődési kör vagy éppen a családból hozott szokások. A Balassi Bálint Megyei Könyvtárat használó olvasóközönség még mindig inkább az írott, nyomtatott könyvet igényli, mint a korszerűbbnek, divatosabbnak tűnő e-könyveket. A kínálat és a lehetőség adott, de a használat más képet mutat.

A könyvtár igazgatója kifejtette, nem aggódnak azon, hogy veszélyben vannak-e a hagyományos könyvek a digitális tartalmakkal szemben. Ugyanis a tapasztalataik szerint az e-könyvek elterjedésével maga az olvasás nem változott. Biztosan vannak és lesznek is olyan olvasói rétegek, akik ezt a formát használják, viszont különleges élményt nyújtó eszközként a nyomtatott könyv várhatóan ugyanúgy megmarad a jövőben is, mint ahogy a televízió és az online filmnézés elterjedése miatt sem szűntek meg a mozik.

A fiatalok inkább az e-könyvet részesítik előnyben

– Félelmeink elsődlegesen a fiatal generáció vonatkozásában merültek fel, hiszen ők már a digitális világban nőnek fel, számukra így sokkal természetesebb az online világ a papíralapú tanulási formánál. Azok a fiatalok, akiknél – főleg a családban – jelen van a nyomtatott könyv, azoknál szokássá válik a hagyományos olvasás – mondta Molnár Éva. Hangsúlyozta, valóban igaz, hogy például a tárolás szempontjából is praktikusnak tekinthetőek az elektronikus könyvek, és a megjelenítő eszközök tára is igen sokrétű. Az e-könyv-olvasókon kívül táblagép, mobiltelefon, laptop vagy okostévé is alkalmas lehet az elektronikus olvasásra. Ugyanakkor a könyvtárban töltött idő különlegessége, a közösséghez tartozás élménye, a szociális funkció még mindig hangsúlyos, nem veszített régi fényéből. A könyvek közötti keresgélés élménye, a rátalálás öröme, a könyvtárosokkal való konzultáció tapasztalataik szerint a hagyományos könyvek irányába tolja el a hangsúlyokat. Egy tudományos szakkönyvtár, egy képző vagy kutató hely bizonyára más tapasztalatokkal rendelkezik. És így is van ez rendjén.

Jól megférnek egymás mellett

– Mi könyvtárosok azt valljuk, hogy a papíralapú és az elektronikus könyvek jól megférnek egymás mellett. A lényeg, hogy bármely formátumról is legyen szó, a kívánalom az, hogy találja meg a maga közönségét. A mi használóink a hagyományos könyvek mellett teszik le a voksukat. Valószínű, hogy vágynak arra a különleges, nosztalgikus élményre, amit egy friss papírszagú, keményfedeles könyv kézben tartása ad. Ebben minden bizonnyal benne van sokunk részéről a digitális világ zajától való félrevonulás igénye is – fogalmazott Molnár Éva.

Praktikus az e-könyv
Pincze Eszter már gyermekkora óta imád olvasni, azonban idővel az elfoglaltságai miatt alig maradt ideje kedvenc időtöltésére. Azonban, amikor rátalált az e-könyvekre, ez a problémája megoldódott. Mint mondta, a készüléket bárhová magával viheti, illetve rengeteg könyvet tárolhat rajta. Ennek köszönhetően ma már bárhol olvashatja a kedvenc történeteit, ráadásul az e-könyveket sokkal kedvezőbb áron is beszerezheti. Azt azonban elismeri, hogy az olvasási élmény a hagyományos könyvhöz képest teljesen más, ugyanakkor őt ez nem zavarja. Persze, ha rátalál egy olyan könyvre, ami nagyon megtetszik neki, akkor előfordul, hogy azt végül hagyományos formában is beszerzi. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában