Fakitermelés

2023.06.28. 08:58

Nem állítható meg a nyírjesi fenyvesek pusztulása

Az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás, mint a hosszan tartó szárazság vagy a hőség jelentősen befolyásolhatja a fenyők és az erdők egészségét. A nyírjesi parkerdő fenyvesei is pusztulnak, így kitermelik a veszélyes és kiszáradt fákat.

Lukács Zsófia

Mint arról beszámoltunk: a nyírjesi fakivágásokban érintett területek részben a Magyar Állam, illetve Balassagyarmat Város tulajdona, az erdők vagyonkezelését az Ipoly Erdő Zrt. látja el. A Kelet-Cserháti Erdészet a nyírjesi parkerdő fenyveseinek a pusztulásáról azt a tájékoztatást tette közzé nemrégiben, hogy a 2020. márciusában elvégzett egészségügyi fakitermeléseket követően tovább folytatódott a pusztulás, így a meglévő épületek és a kirándulók biztonsága érdekében az erdészeti hatóság által elrendeltek, illetve engedélyek alapján a kiszáradt fenyőket június 15. és 25. között kitermelik.

– A fenyők pusztulása körülbelül 5-6 éve kezdődött, azóta egyre gyorsuló és növekvő a mértéke. Jelenleg három erdőrészletben, mintegy 6-7 hektáron a legsúlyosabb a pusztulás – mondta portálunknak Horváth Barnabár, az Ipoly Erdő Zrt. főmérnöke. Hozzátette, a fenyvesek a Nyírjesben valószínűleg tovább fognak pusztulni.

Kiemelte, hogy nem találják már meg a számukra kedvező életfeltételeket a fák, így legyengülnek, melyeket a másodlagos stresszhatást kiváltva a rovarok, gombák is megtámadnak, megbetegítenek, mindez pedig az elszáradásukat okozza.

– Jelenlegi ismereteink szerint ez a folyamat nem akadályozható meg. Azonban az erdőtörvény kötelező előírása szerint gondoskodunk az erdők felújításáról, lehetőleg őshonos fafajok természetes újulására alapozva, illetve szükség esetén csemeték ültetésével, makk vetésével – hangsúlyozta Horváth Barnabás, aki arra is kitért, hogy 2020-ban már végeztek ugyan itt úgynevezett egészségügyi termelést, de ez legfeljebb lassítja, de nem állítja meg a folyamatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában