Műanyag

2023.06.14. 13:55

Mégsem szűnik meg a jótékony kupakgyűjtés – már tárgyalnak a folytatásról

Hetekig úgy állt a helyzet, hogy megszűnik a jótékonycélú kupakgyűjtés lehetősége hazánkban. Mint arról korábban beszámoltunk, július 1-jétől kizárólag a MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és szerződéses partnerei lesznek jogosultak hazánkban a csomagolási hulladék gyűjtésére és átvételére. A MOL azon dolgozik, hogy a karitatív célra gyűjtött kupakok átvétele és gyűjtése folyamatos legyen.

Lukács Zsófia

A kupakgyűjtők Nógrádban is szolgálták már a rászoruló emberek megsegítését

Forrás: Nool

Fotó: Hüvösi Csaba

Nógrád-szerte gyűjtik a műanyag kupakokat, amelynek bevételét többnyire beteg gyermekek gyógyulására fordítják. Az izomsorvadásban (SMA2) szenvedő rimóci Szita Jázminnak évente több százezer forint segítséget jelent a kupakok által befolyt összeg.

– A napokban az a hír járta, hogy nem fogják átvenni az összegyűlt kupakokat. Eddig 85 forintot adtak a kupak kilójáért, amelyet több településről is Jázminnak ajánlottak fel, ez nagy segítség volt a számunkra, amit a kezelésekre és az utazás költségeire fordítottunk– mondta el portálunknak Jázmin édesanyja.

Az Európai Unió 2024 júliusától életbe léptet egy olyan törvényt, amely az egyszer használatos műanyagflakonok kapcsán kimondja, a kupakot a palackhoz kell rögzíteni. A döntést környezetvédelmi okokra hivatkozva hozták meg, így elképzelhetővé vált, hogy megszűnik a jótékony célra történő kupakgyűjtés.

A MOL-csoport érdeklődésünkre arról adott tájékoztatást, hogy a koncesszió indulásával bizonyos keretfeltételek változnak, de már folyamatban vannak azok az előkészületek és megállapodások, amelyekkel biztosítják, hogy folytatódhasson a karitatív célokra történő kupakgyűjtés, ezért azokkal a gyűjtőpontokkal és hulladékhasznosítókkal állapodnak meg, akik jelenleg is részt vesznek ebben a folyamatban.

– Azon dolgozunk, hogy a karitatív célra gyűjtött kupakok átvétele és gyűjtése folyamatos legyen – hangsúlyozta a MOL nyrt illetékese.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában