Nyílt nap

2023.06.24. 13:51

Közösségi farmon, vegyszermentesen nevelik a zöldségeket Vizslás határában

Természetes anyagok és eljárások alkalmazásával termelnek különféle zöldségeket Vizslás határában a Nádland Közösségi Farmon, amelynek ünnepélyes megnyitóját ma tartották.

Gulyás Edina

A létesítmény átadása. Azzal a céllal kezdték itt meg a gazdálkodást, hogy vegyszermentesen, ökológiai módon termeljenek

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Fóliasátrakban és szabad földön is növekednek a különféle zöldségek a Vizslás határában elterülő ökológiai gazdaságban, ahol kilenc hónappal ezelőtt kezdődtek meg a munkák.  

– Kilenc hónappal ezelőtt kezdtük el megmunkálni ezt a területet, ami nem kis munka volt, hiszen itt ezelőtt csak a gaz nőtt. Azóta felépültek a fóliasátrak, az épületek és utat is kialakítottunk – fogalmazott a farm első nyílt napján Lukács József, az ökológiai gazdaság egyik ötletgazdája, a Nádland Közösségi farm alapítója. 

Közösségi farmon, vegyszermentesen nevelik a zöldségeket Vizslás határában
A melegház. Organikus talajműveléssel állítják elő az egészséges termékeket
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Mint mondta, azzal a céllal kezdték itt meg a gazdálkodást, hogy vegyszermentesen, ökológiai módon, organikus talajműveléssel állítsák elő az egészséges termékeket. Elsősorban nem eladásra termelnek, azok juthatnak zöldségkosarakhoz, akik a közösség tagjai. Természetesen abban az esetben, ha többet tudnak betakarítani, mint amennyi a tagok igénye, akkor meg is lehet vásárolni ezeket a finomságokat. 

A későbbi tervekről szólva Lukács József kifejtette: egészen november közepéig szeretnék kitolni a szezont, ezt másod, illetve harmad vetéssel, vetésforgóval oldanák meg. A jövőben pedig szeretnének csirkéket tartani, így tojással is bővül majd a kínálatuk. 

– A terveink között szerepel egy olyan tankert és tanösvény kialakítása is, amelyben élménygazdag programokkal tudjuk a gyerekek, családok számára az ökológiai gazdálkodást bemutatni – hangsúlyozta Lukács József. 

Közösségi farmon, vegyszermentesen nevelik a zöldségeket Vizslás határában
Korábban csak a gaz nőtt a területen
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Sándor József, Vizslás polgármestere az átadón úgy fogalmazott: a község önkormányzata a kezdetektől teljes vállszélességgel támogatja a kezdeményezést, ugyanis a tanösvény kialakításával egy turisztikai attrakcióval bővül a térség, emellett nagyon jó közösség formálódik a farmhoz kapcsolódóan. 

– Egy ipari övezetben vagyunk, ahol a közösségi gazdaság létesítésével szó szerint egy oázis jött létre – emelte ki beszédében Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, hozzátéve: bízom abban, hogy az idő igazolni fogja ennek a nagyszerű kezdeményezésnek a létjogosultságát. 

Megalapozzák a biotermesztés jövőjét az iskolakertek

Mint mondta, néhány évtizede még a legtöbb általános iskolában működött gyakorló kert, ahol a diákok megtanulhatták a gazdálkodás alapvető lépéseit. Sajnos ezeket az utóbbi években sok helyen felszámolták, azonban funkciójuk egy részét a közösségi farm a jövőben be tudja tölteni. 

– A Vedd a Nógrádit program beindításával Nógrád Vármegye Önkormányzata is hasonló célt tűzött maga elé, mint a farm alapítói: az itt élők helyi termelők egészséges portékáit vásárolhassák meg. Ezáltal jó minőségű termékekhez juthatnak és nem mellesleg a helyi gazdaság is erősödik – fogalmazott Skuczi Nándor, a közgyűlés elnöke. – Fontos cél, hogy egymást segítő közösségek alakuljanak ki vármegyénkben, a kis gazdaságok együttműködése pedig igazi sikertörténet lehet, amire szükségünk van. 

Közösségi program is gazdagítja a települést

A nyílt napra látogató családoknak Takács Zsolt, a gazdaság vezetője mutatta be a farmot, a különböző növényeket és szerszámokat, a gazdálkodás lépéseit. Az érdeklődők nem csak az itt termelt zöldségeket kóstolhatták meg, hanem helyi termelők által előállított mézet, sajtokat és tejtermékeket, üdítőitalokat is. A Százszorszép Menyecskekórus laskát sütött, de nyársalás is szerepelt a programban. Végül a gazdaság végében folyó Tarján patakból gyűjtötték össze a szemetet és elsétáltak a szalonnasütővas kilátóhoz is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában