Utazás

2023.06.17. 06:55

Igazolványt is fel kell mutatni a vármegyebérletek használatakor

Igen kedvező vélemények alakultak ki az utasközönség részéről a vármegye- és országbérletekről azok május elsejei bevezetése óta, hiszen így az emberek ugyanazért a pénzért jóval több kilométert tehetnek meg autóbusszal vagy vonattal, mint korábban. Ám akadnak kritikák is, elsősorban a bérletek felszálláskor történő ellenőrzésével kapcsolatban.

Hegedűs Henrik

Május elseje óta használhatjuk a távolsági autóbuszjáratokon és a vonatokon az új vármegye- és országbérleteket. A buszokon a felszálláskor az utasnak a neki jobb kézre eső, általában narancssárga színű készüléken – az úgynevezett validátoron – be kell olvastatnia a bérletén található kódot, az információk pedig azonnal megjelennek a sofőr előtti képernyőn, és egy csipogó hang jelzi az érvényességet. Előfordult azonban olyan eset, amikor a készülék nem működött.

Ha nem jó a validátor, a sofőr nézi meg a bérletet

– Rendszeresen utazom a fővárosba a Salgótarján és Budapest között közlekedő buszon – mesélte tapasztalatait Lázai György. – Többször megtörtént már velem, hogy hiába érintettem az érvényes országos bérletemet a géphez, nem jelent meg a piros jel, ami az érvényességet hivatott megvizsgálni, egész egyszerűen nem jelzett vissza a rendszer. Ilyenkor a buszvezető jóindulatára bíztam magam, szerencsére szinte mindegyikük egyből felenged, nem kellett felmutatnom nekik semmit. Máskor viszont mielőtt használtam volna a bérletet, már jelezte a sofőr, a készülék nem működik, bátran szálljak fel. Elvétve fordult elő, hogy megtekintették a bérletet.

A témával kapcsolatban megkerestük a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatóságát, érdeklődve, hogy ezekkel a meghibásodásokkal szembesültek-e már, és hogyan kívánják áthidalni a kényelmetlen helyzeteket. Az illetékesek válaszukban megfogalmazták, mint minden működő rendszer esetében, a validátoroknál is előfordulhatnak eseti meghibásodások, szoftveres problémák. Ilyenkor az autóbusz-vezető szemrevételezéssel ellenőrzi az adott bérlet érvényességét. A meghibásodásokat a sofőrök azonnal jelzik a központ felé, és a részvénytársaság informatikusai minél hamarabb igyekeznek elhárítani a hibát.

Sumákoló utasok miatt kellett ellenőrizni

Egy másik panasz arról szólt, hogy a személyi igazolványokat is elkérik a buszvezetők. – A minap Balassagyarmatra mentem, és siettem volna elérni az átszállást, de a sofőr minden felszállótól elkérte a személyijét – mondta Tóth Zoltánné. – Nem egy utastársam hosszú ideig keresgélte a táskájában vagy tárcájában az okmányt, emiatt megcsúszott a továbbindulás, és természetesen lekéstem a csatlakozást. Amikor megkérdeztem a sofőrt, miért van erre szükség, csak annyit mondott, legutóbb egy fiatal párocska a rokonok vármegyebérletét akarta használni az utazásra, de kiderült a turpisság, ezért a fokozottabb dupla ellenőrzés.

Erre az észrevételre a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága közölte, az üzletszabályzatukban szerepel, hogy az utazási igazolványokat a jogosultságot bizonyító okmánnyal együtt – beleértve a személyit is – a jegykezelőnek, vagyis az autóbusz-vezetőnek, illetve az ellenőrnek is fel kell mutatni, át kell adni, akkor is, ha úgynevezett viszonylati bérlettel, vagy kedvezményes jeggyel utaznak.

Végezetül hozzátették, a vármegye- és országbérletből az értékesítés kezdete óta már több mint 710 ezret vásároltak az emberek, ennek több, mint fele szól csak az egyes vármegyékre. Nógrádban az érvényes bérletből május elseje óta 11500-nál többet vettek eddig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában