Jegyzet

2023.06.17. 11:27

Ifjúság

Az öregedéssel kapcsolatban Lukács Zsófia fejtette ki gondolatait.

L.Zs.

Ugye Ön is látott már olyan filmet, ami még napokkal később is a hatása alatt tartotta? Nemrégiben Paolo Sorrentino 2015-ben bemutatott, az Ifjúság című alkotását néztem. Egy Alpok-beli luxusszállodában, gyönyörű környezetben játszódik, ahol a már nyugdíjba vonult világhírű zeneszerző és karmester, Fred (a kétszeres Oscar-díjas Sir Michael Caine) és legjobb barátja, a filmrendező Mick (Harvey Keitel) pihen. Életük és pályájuk vége felé eltérő stratégiákkal néznek szembe az öregedéssel és zárják le életművüket. A kiüresedő öregség lehetőségeit járja körbe a vígjáték-dráma. A film bebizonyítja, hogy a fizikai romlandóság nincs szinkronban azzal, hogy mi zajlik bennünk. A hegyvidéki környezet, a filozofálgató, válságokkal küzdő zárt közösség elgondolkodtatja a nézőt. 

Úgy hozta a sors, hogy a film után egy idősek otthonába látogattam interjút készíteni, így mélyebben érintett, mint azt vártam. Más szemmel néztem az otthonban az idősekre, akik éppen a rózsát metszették az udvaron. Felmerült a kérdés, hogy mi adja a mindennapok örömeit, kihívásait a számukra,  milyen céljaik lehetnek még az életben, és milyen karrier állhat mögöttük?  Több bentlakóval is elbeszélgettem, s hangsúlyozták, hogy mindig legyen célja az embernek, még ha csak rövidtávú is, de segít megélni a mindennapokat. Mondataik megerősítették bennem azt, hogy az életkorunk nem szabad, hogy korlátozza az egyéni lehetőségeinket, vagy befolyásolja az önmegvalósításunkat. Emellett az őszinte érzelmek sem függnek attól, hogy hány éves az ember...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában