Honvédelmi tábor

2023.06.24. 19:54

Gyerekek gazdagodtak katonás élményekkel az első salgótarjáni honvédelmi táborban

A hét elején felvonták a szűkebb hazánkban tartott idei első honvédelmi tábor zászlóját, Salgótarjánban. A közel harminc fiatal megannyi kalandot élhetett át az elmúlt öt napban, míg pénteken, a szülők számára tartott nyílt napon fény derült arra is, hogy melyik gyermek érdemelte ki a legjobb táborozó díjat.

Veres Edina

Honvédelmi táborban vehetnek részt gyermekek Salgótarjánban.

Forrás: Nool.hu

Fotó: Vendel Lajos

A hét első napján elindult a Magyar Honvédség 3. Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj (25. TVZ) által szervezett idei első, harcos tematikájú honvédelmi tábor. Hétfőn a 12 és 15 év közötti résztvevők az adatok egyeztetése után elfoglalták a számukra kijelölt sátrakat, majd a civil ruhájukat lecserélték az egységes tábori viseletre. Így sorakoztak fel a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Borbély Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium udvarán, ahol a lobogó felvonása – illetve a baleset- és tűzvédelmi oktatás – után elrajtolt az öt napon át tartó foglalkozássorozat.

Gyermekek gazdagodtak katonás élményekkel az első salgótarjáni honvédelmi táborban
Számos, embert próbáló feladatot kaptak a fiatalok
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

A 28 fiatal többsége a fővárosból és Pest megyéből érkezett a salgótarjáni honvédelmi táborba, amelynek ugyanakkor voltak Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei, illetve természetesen nógrádi résztvevői is. A három lány és huszonöt fiú alkotta csapat tagjai közül volt, aki a honvédelmi táborozás terén teljesen „újoncnak” számított, de akadtak olyanok is, akik számára már nem volt ismeretlen az egy héten át tartó katonás napirend, sőt! Néhány táborozóról az is elmondható volt, hogy a 25. TVZ táborvezetőit is ismerősként köszönthette.

Katonásan” állták a sarat a gyerekek a járőrverseny feladatai során

Az öt nap során az általános programok közé tartoztak például az egészségügyi, a túlélési, az alaki és a közelharci foglalkozások, illetve a célba lövés, amelyet egy légpuska lőverseny koronázott meg. A gyerekekre szerdán délelőtt egy, a Salgó várához vezető menetgyakorlat várt, amely során „élesben” is kipróbálhatták mindazt, amit a korábbi napokban a terepen való tájékozódásról hallottak. A fiatalok körében idén is nagy népszerűségnek örvendett a járőrverseny, amely során olyan feladatok teljesítése közben „állták katonásan a sarat”, mint a célba dobás gyakorló-kézigránáttal, vagy a különböző akadálypályákon való átjutás. 

Gyermekek gazdagodtak katonás élményekkel az első salgótarjáni honvédelmi táborban
Fegyvert fogtak, élményekkel gazdagodtak
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Csütörtökön a táborozók egy szolnoki laktanya-látogatáson az MH Kiss József 86. Helikopterdandár forgószárnyasait csodálhatták meg, valamint egy másik katonai szervezet, az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár tevékenységébe is bepillantást nyertek. Végül a zárónapon, azaz pénteken, a szülők is lehetőséget kaptak arra egy nyílt nap keretében, hogy megtekintsék a különböző foglalkozásokat, illetve azt, hogy mit tanultak csemetéik az elmúlt öt nap során. 

Gyermekek gazdagodtak katonás élményekkel az első salgótarjáni honvédelmi táborban
Csapatmunka a kocsi tolása is
Fotó: Vendel Lajos / Forrás: Nool.hu

Akárcsak a korábbi években, úgy ez alkalommal is elismerést vehetett át a légpuska lőverseny legügyesebbje, valamint a járőrversenyben legjobban teljesítő csapat. Emellett a 25. TVZ katonái a hagyományokhoz híven a legjobb táborozó címet – az ahhoz dukáló üvegplakettel és barett sapkával – is átadták az arra méltónak ítélt fiatal számára. A nap zárásaként végül levonták a tábori lobogót, amely azonban nem pihen sokáig, hiszen jövő hét elején indul Salgótarjánban a gyerekeknek szóló második, ötnapos honvédelmi kaland.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában