Trianon

2023.06.08. 09:18

Gróf Teleki Pál által szerkesztett történelmi térképet adományoztak a pásztói iskolának

A nemzeti összetartozás napja alkalmából a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola emlékműsor keretében vette át Bottyán Zoltán tanár adományát, az 1919-es, gróf Teleki Pál által szerkesztett magyar néprajzi térképet, vagy, ahogy a legtöbben hívják, a vörös térképet – közölte az intézmény közösségi oldalán.

N. O.

Bottyán Zoltán tanár adományát vették át az intézményben

Forrás: Beküldött fotó

Mint arról beszámoltak: Bottyán Zoltán elmondta, hogy Magyarország az Osztrák–Magyar Monarchia részeként 1918 őszén elvesztette az első világháborút.

– 1918 októberétől a különböző tudományterületek hazai képviselői rohamtempóban igyekeztek megszervezni a majdani béketárgyalásokon képviselendő magyar álláspont tudományos hátterét. Ezekből a munkálatokból Teleki Pálnak, a Magyar Földrajzi Társaság akkori titkárának a vezetésével a geográfusok is kivették a részüket. Teleki – kivált a spanyolnáthából történő lábadozása alatt – saját maga is szerkesztett anyagokat, például a vörös térképet – olvasható a közösségi oldalon.

Hozzátették: a térkép ismertségét elsősorban az adta, hogy ez volt az egyetlen olyan magyar dokumentum, amelyet az antanthatalmak legfelső vezetői is biztosan megnéztek, ugyanis Apponyi Albert, a magyar békedelegáció vezetője 1920. január 16-án, híres védőbeszédét követően bemutatta azt a békekonferencia Legfelső Tanácsa képviselőinek.

A közösségi oldalán az intézmény arra is kitért, hogy az előadás után a felső tagozatos diákok és a nevelőtestület kivonult a városi emlékhelyhez, ahol Bognár Beáta tanár beszédét, illetve Kis Fiorella 7. c osztályos tanuló szavalatát követően közösen elénekelték a Himnuszt, majd elhelyezték az emlékezés koszorúját.

Mint írták: az iskola az adományt, mint történelmi dokumentumot a történelemtanítás során, forrásmunkaként kívánja felhasználni a tanulók oktatása-nevelése során.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában