Esemény

2023.06.25. 11:29

Fotókiállítás és viseletbemutató is volt a szécsényi Múzeumok Éjszakáján (fotók)

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Forgách-Lipthay Kastélymúzeumában a Szabadság ünnepe, fény éjszakája címmel tartottak programokat a Múzeumok Éjszakája alkalmából szombaton.

Lászlók Judit

Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese nyitotta meg a fotókiállítást. Balra Zám Zalán

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

A rendezvényen megnyílt szűkebb hazánk természetfotósainak a kiállítása „Az élővilág bűvöletében” címmel, valamint nyolcadik alkalommal tartották meg a népszerű Szent Iván Szépei tradicionális viseletbemutatót. 

Az eseményen dr. Limbacher Gábor, az MNM Forgách-Lipthay Kastélymúzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, a rendezvény a Szabadság ünnepe, fény éjszakája címet viseli, összekötve azzal, hogy 200 éve született Petőfi Sándor költő. Mint mondta, a Szent Iván-éji ünnep voltaképpen az ég és föld közötti közlekedés, a nemzet képviselete, hazánk előremozdítása örömmel és együvé tartozással. 

Kilenc alkotó képeit láthatta a közönség
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

Ezt követte „Az élővilág bűvöletében” című természetfotó kiállítás megnyitója, amelyen Zám Zalán, a Nógrád Megye Vadászati Kultúrájáért Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke mondott beszédet. 

– Egy fotókiállítás, amely nem pályázat, nem versengés. Itt mindenki a pillanat egyszerű művésze, aki a szorgalmas és kitartó munkájával számunkra is betekintést enged az alkotásain keresztül az élővilág mindennapjaiba. A Nógrád Megye Vadászati Kultúrájáért Közhasznú Alapítvány egy igen régen dédelgetett vágyálma válik ma valóra azzal, hogy talán a természeti kincseiben és élővilágában is páratlan kincset rejtő vidékünk természetfotósainak munkásságából egy kis ízelítőt adjon – fogalmazott Zám Zalán. 

A képeken szinte érezni lehet az erdő illatát és hallani a hangjait
Fotó: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A kiállító fotósok: Benke-Bercsényi Kinga, Jakab Lászlóné Emese, Kakuk Erika, Antal Sándor József, Balaska Márk, Galbács Tamás, Hüvösi Csaba, Marti Richárd és Sándor Péter János.

– Művészeink etológiai felkészültsége és hitvallása mérhetetlen türelme és alázata kell mindahhoz, hogy a fáradtságos munkáért cserébe alkotásaik békét, nyugalmat sugározzanak a lelkünknek, nekünk, akik tárlaton végigsétálva elmélkednek a képek gyönyörűségében. Nagyon büszkék vagyunk és örülünk, hogy a kiállítás megszervezése által az alapítványunk hozzájárulhat a vármegyénk természetfotósainak életútjához! 

Ezután Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese nyitotta meg a kiállítást. Beszédében méltatta a kiállítók munkáját, hiszen a fotók annyira emberközeliek, hogy szinte érezni rajtuk az erdő illatát és hangjait. 

– Ebben a mai világban már mindenki tud fotózni, mivel a zsebében ott lapul egy telefon, ami mindenre képes. De a tudás és az a természet adta tehetség, ami szükségeltetik ahhoz, hogy ilyen képek szülessenek az nem mindenkinek adatik meg – mondta. 

A megnyitón közreműködött,Jusztin Ferenc ötvenkétszeres senior futóbajnok, a Palóc csemeték és az Apró Palócok tánccsoport is.

Szent Iván Szépei címmel rendeztek tradicionális viseletbemutatót

A program máik, szintén kiemelkedő eseménye volt a Szent Iván Szépei tradicionális viseletbemutató, amelyet már nyolcadik alkalommal rendeztek meg a múzeumban. Dr. Limbacher Gábor elmondta, hogy a környékbeli palócfalvak és a határon túli szlovák hagyományőrzők is bemutatják a rendezvényen a viseletüket, így például gömöri húsvéti öltözetet is láthatnak majd a résztvevők. 

A nevezőknek a Keleti Zenekar kíséretében, a színpadi bemutatkozásuk során el kellett mondaniuk a nevüket, hogy honnan érkeztek, milyen viseletet mutatnak be, az öltözék honnan származik, illetve azt is, milyen alkalmakkor szokták viselni, valamint megoszthatták egyedi élményeiket is a viseletükkel kapcsolatban. Ezután a dr. Bagó József, a Nógrád Vármegye Önkormányzatának főjegyzője, Őze János városi főépítész, valamint a dr. Limbacher Gábor alkotta zsűri hét kategóriában díjazta a résztvevőket. 

A program további részében a Palóc Néptáncegyüttes gálaműsorát tekinthették meg az érdeklődők. Továbbá Szent Iván ünnepéhez kapcsolódva, a hagyományokhoz hűen volt Napkerékgördítés, tűzgyújtás és a körtánc is. Az estét a Keleti Szél zenekar koncertjével, valamint középkori táncházzal zárták. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában