Megmérettetés

2023.06.18. 13:47

Favágók mérték össze tudásukat – zúgtak a motorfűrészek, lendültek a balták Keszegen (fotók)

Immár tizenkettedik alkalommal rendezték meg szombaton a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság regionális fordulóját Keszegen. A jó hangulatú rendezvényen zúgtak a motorfűrészek, lendültek a balták és mindemellett a munka biztonságára is felhívták a figyelmet.

L. Zs.

A favágóverseny a szakma egyik legfontosabb találkozóhelye

Forrás: Nool

Fotó: L. Zs.

A favágóverseny a szakma egyik legfontosabb találkozóhelye, ahol az erdőben dolgozók tapasztalatokat cserélhetnek és összemérhetik erejüket, tudásukat. Az esemény a keszegi közösségi háznál a nevezésekkel és a regisztrációval indult.

– Négy olyan forduló áll mögöttünk, ahol öt-öt csapat már biztosította helyét a szeptember 2-i, szombati soponyai országos döntőben. Szombaton Keszegen nyolc csapatot láthattunk küzdeni – mondta el portálunknak Gribek Dániel, a rendezvény koordinátora.

Dobó István, az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészet vezetője nyitotta meg a rendezvényt, aki beszédében hangsúlyozta: napjainkban a favágó szakma felértékelődött, hiszen a tűzifa programnak köszönhetően sok családot juttattak tüzelőhöz.  – Fontos szerepet kapott a tűzifa az emberek mindennapi életében. Kívánom, hogy maradjon a fókuszban ez a legnehezebb és legférfiasabb szakma – fogalmazott az erdészet vezetője.

Ezt követően Csiri Csaba polgármester és Taba Zsolt, az Anrdeas Stihl Kereskedelmi Kft. műszaki vezetője is köszöntötte a résztvevőket, majd kezdetét vette a megmérettetés.

Először a láncszerelés versenyszám jött a színpadon, ahol két fordulóban egy-egy csapattag küzdött meg. A feladatuk az volt, hogy minél gyorsabban megfordítsák a vezetőlemezt, majd visszahelyezzék a láncot, továbbá a csavarok is a helyükre kerüljenek. Ezt követően a pályán a motorfűrészek bemelegítése után a döntés, kombinált vágás és gallyazás, hasítás versenyszámok következtek, ahol kiemelt hangsúlyt kapott a csapatmunka és a biztonság.

A helyszínen kézműveskedés, ugrálóvár, főzőverseny, íjászat és gyerekprogramok is várták az érdeklődőket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában