Gondoskodás

2023.06.14. 11:33

Évtizedek óta gondozzák az időseket Nógrádmegyerben

A jó idő beköszöntével megsokasodtak a programok Nógrádmegyerben, az időseknek is számtalan szórakozást és kulturális eseményt nyújtanak a Virágsziget Gondozási Központban.

Lukács Zsófia

Nógrádmegyerben olyan körülményeket biztosítanak az időseknek, amelyben jól érzik magukat

Forrás: Shutterstock

– Nagy sikert aratott nemrégiben a gyermeknap a településen, ahol a falu apraja és nagyja találhatott kedvére való szórakozást. Reggelivel indult a nap, majd ugrálóvár, arcfestés, bohócok és a Testvérek együttes koncertje biztosította a jó hangulatot – mondta el portálunknak Verbói Gábor, a település polgármestere.

Hozzátette, hogy június elején a Nógrád Táncegyüttes is a településre látogatott egy  hagyományőrző műsorral, de táncbemutatót és tánctörténeti ismertetőt is láthattak az érdeklődők.

Király Attiláné, az intézmény vezetője
Forrás: Beküldött fotó

Verbói Gábor kiemelte, hogy évtizedek óta működik a községben a gondozási központ, idősek otthona. 
– Szívügyünk, hogy az időseink itt a településen kapják meg az ellátást. Segítőkész szociális szakemberek munkáját vehetik igénybe mind az alapszolgáltatásokat igénylők, mind pedig az idősek bentlakásos otthonában élők. Közösségi, kulturális programokkal színesítik a szakemberek az időseink mindennapjait is – hangsúlyozta a polgármester.

Ismertette, hogy októberben egy nagyszabású rendezvénnyel készülnek a 20 éve felújított és átadott idősek otthona évfordulójára.

Több mint 30 éves múltra tekint vissza

Az intézmény vezetője, Király Attiláné elmondta, hogy a Virágsziget Gondozási Központ már több mint 30 éves múltra tekint vissza, és az idősgondozás területén, mindig is élen járt a környékbeli falvakhoz viszonyítva. 
– A bentlakásos otthont Nógrádmegyerben már 1994 óta működteti az önkormányzat, majd 2002-ben egy kibővített, felújított, modern szociális központot építettek, melyben elsőként 22 fő, majd az emeleti szinten megvalósított újabb bővítés után még 12 fő, összesen 34 fő részére nyújt fedelet – ismertette Király Attiláné.

dr. Bagó József, Nógrád Vármegye jegyzője
Forrás: Beküldött fotó

Arra is kitért, hogy 2018. júliusától a Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központ fenntartása alatt végzik el továbbra is az idősek gondozását az otthonban, a szociális étkeztetést, valamint a házi segítségnyújtást is. 
– Nemrégiben elkezdődött egy szabadtéri kiállítássorozatunk, melynek keretében helybe hozzuk az értékeket. Az első alkalommal Hasznosi Márk fotóiból nyílt tárlat, amely az intézmény kiülőjében tekinthető meg. A kiállítást dr. Bagó József, Nógrád Vármegye jegyzője nyitotta meg – mondta Király Attiláné.

Programokkal kedveskednek a szépkorúaknak

Hangsúlyozta, hogy olyan körülményeket és programokat biztosítanak, amelyben az idősek valóban jól érzik magukat és kiveszik a részüket a feladatokból, ezáltal javul a mentális és fizikális állapotuk is. – Itt minden nap egy gyönyörű virágos környezetben élnek, ami jó hatással van rájuk. Külön foglalkoztatásszervezőnk van, aki aktív programokat biztosít az itt élők részére. Például a héten laskafesztivált tartunk az intézményben és a kiállítássorozatunk is folytatódik júliusban  – fogalmazott az intézmény vezetője. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában