40 centis

2023.06.13. 06:55

Elképesztő! – több kilós gombákat talált a balassagyarmati nyugdíjas

Nem mindennapi élményben volt része a természetjáróknak Balassagyarmat határában. Hatalmas gombákra bukkantak a hétvégén.

L.Zs.

Slezák András 70 éve foglalkozik gombákkal

Forrás: Nool

Fotó: E. Zs.

A sok esőzés néha tartogat pozitív meglepetéseket is a nógrádi erdőkben. A Balassagyarmaton élő Slezák András 70 éve foglalkozik gombákkal, szakértőjévé vált a hosszú évek alatt. Nyugdíjas éveiben is aktívan keresi a kalaposokat az erdőkben és a réteken.

– Múlt hétvégén Balassagyarmat és Patvarc között szedtük a lányommal az óriási vargányákat a tölgyesben, amelyek közel 40 centisek és teljesen egészségesek – mondta portálunknak Slezák András. Arra is kitért, hogy eddig egy hét kilogrammos pöfeteg volt a legnagyobb, amire rálelt. 

Gombapörköltet főznek a méretes példányokból
Fotó: Beküldött

A szakértő lánya érdeklődésünkre elmondta, hogy sokszor járják a környező erdőket, az egész család szívesen fogyasztja a gombából készült ételeket. 
– Mindig frissen feldolgozzuk, változatosan elkészítjük. Ezekből a méretes példányokból gombapörköltet főzünk – tette hozzá Hatala Bea.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a környéken sokfelé találhatunk gombákat, azonban könnyen összekeverhetjük a súlyosan mérgező fajtákkal, így ha fogyasztásra szedjük, mindenképp mutassuk meg egy gombaszakértőnek is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában