Nool.hu videó

2023.06.01. 16:21

A színház világába kalauzolták a karancssági diákokat – élményeikről videóklip is készült, mutatjuk (fotók)

Rendhagyó művészeti projektnapon ismerkedtek szerdán a Karancssági I. István Általános Iskola diákjai a színművészet kínálta lehetőségekkel az esélyteremtés jegyében, a budapesti Karaván Színház és Művészeti Alapítvány tagjainak a segítségével. A programon szerzett élményeket egy videóklip is megőrzi majd az oktatási intézmény számára.

Veres Edina

Rendhagyó művészeti projektnapon ismerkedtek a diákok a színművészet kínálta lehetőségekkel

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

Tánc, dalműhely, ének, bábozás, rajzolás és felhőtlen jókedv övezte szerdán a Karancssági I. István Általános Iskolában megrendezett művészeti projektnapot. Az eseményt a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány valósította meg az oktatási intézményben, egész napos, színes programot kínálva a legkisebbektől egészen a tinédzser korú tanulókig.

A nehezebb körülményekből mindig erényt próbálnak kovácsolni

A Karaván Színház és Művészeti Alapítvány vezetője, Nyári Oszkár portálunk érdeklődésére elmondta: huszonhárom évvel ezelőtt alakult meg a teátrumuk azzal a céllal, hogy hátrányos helyzetű, főként roma fiatalokhoz próbálják közelebb vinni a színházat, azon keresztül pedig a verset és az irodalmat. Emellett pedig mindent megtesznek azért, hogy lehetőséget és segítséget biztosítsanak az említett csoport tagjainak a képességeik fejlesztéséhez a különböző színházi eszközökkel.

– A Karaván Színház 2015-ben vette fel tevékenységei közé, hogy iskolákba is ellátogat. A Magyar Máltai Szeretetszolgálattól kaptuk a lehetőséget, hogy a Felzárkózó Települések Programban, partnerként kulturális tartalmakat vigyünk el az ország legszegényebb településeire. Érdekesség velünk kapcsolatban, hogy a megszokottól nehezebb helyzetekből, illetve körülményekből mindig erényt próbálunk kovácsolni. Úgy gondoljuk, hogy a színházunk olyan témákat visz el az oktatási intézményekbe, amelyek nagy jelentőséggel bírnak társadalmi szempontból, illetve az egyének számára is fontosak – fejtette ki Nyári Oszkár, aki azt is hangsúlyozta: a hátrányos helyzetű gyermekek számára nem csak a felzárkóztatás fontos. Hiszen őket is ugyanazok a hatások érik, és ugyanazokkal a témákkal, problémákkal kell szembenézniük, mint bármelyik másik iskolásnak, így például az internetes zaklatással is.

A Karaván Színház jelenleg egy programsorozatot valósít meg, a tervek szerint 12 helyszínen, amelynek első állomása a Karancssági I. István Általános Iskola volt. Az oktatási intézmény életében közvetve korábban is jelen volt már a teátrum, hiszen annak munkatársaként Horváth Kristóf, azaz Színész Bob többször tartott már rendhagyó irodalomórát a karancssági diákoknak. A színház vezetője továbbá arra is kitért, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által koordinált Felzárkózó Települések Programot kulturális háttérprogrammal a Lorca Alapítvány is támogatja. Ez a szervezet hasonló célt tűzött zászlajára, mint a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány, így várhatóan a tevékenységükkel és a művészeikkel szűkebb hazánkban is találkozhatunk majd.

Figyelem és párbeszéd nélkül nincs fejlődés

Nyári Oszkár elárulta, hogy tíz előadásukból, valamint néhány közös, kiscsoportos és egyéni foglalkozásukból hoztak egy kis ízelítőt a karancssági gyerekeknek a művészeti projektnapra. Az iskola tanulói évfolyamokra bontva vettek részt a korcsoportjukhoz illeszkedő programon, így például a legkisebbek megtekinthették a Banyamesék előadást, majd dalt tanulhattak rajzolás közben, illetve zenés foglalkozáson vehettek részt a bábműhely alatt. A nagyobbakra Szótagszámláló előadás várt, majd a gyerekek a dalműhelyben csillogtathatták meg zenei tehetségüket. A hetedikes és a nyolcadikos diákok az iskolai és az internetes zaklatással – azaz az iskolai bullyingról és cyberbullyingról – kapcsolatban gyűjthettek információt az I’m online előadás megtekintésével, majd a témát érintően beszélgettek a prezentálókkal. A napot végül közös énekléssel, tánccal, illetve a klipforgatással zárták az aulában, továbbá az udvaron.

– Úgynevezett fórumszínházat hoztunk Karancsságra, amely során a vállalkozó kedvűek akár beléphettek az egyik színész szerepébe is, így a történet hősévé válhattak adott esetben. A klipforgatás ugyanakkor már egy következő szint, hiszen ott lényegében alkotópartnerekké váltunk a fiatalokkal. Ebben az esetben a közös alkotás az, ami kiváltja az aktivitást – fejtette ki a Karaván Színház vezetője, majd hozzátette: a videót természetesen az iskola számára készítették első sorban. Nyári Oszkár emellett azt is megosztotta portálunkkal, hogy véleménye szerint fejlődni csak akkor lehet, ha az ember ismeri a különbségeket.

– Tapasztalataim szerint ez sajnos ritkán valósul meg, azonban, ha az emberek látnak egy előadást, amelyben nagyrészt roma fiatalok szerepelnek, akkor felismerik, hogy a színházunkéhoz hasonló kezdeményezésekben igenis van perspektíva. Biztos vagyok abban, hogy a teátrumhoz köthető kulturális tartalmak bemutatására nem csak specifikusan a hátrányos helyzettel érintettek esetében lenne szükség, hanem mindenki máséban is. Véleményem szerint elképesztő színházi kultúrával rendelkezik hazánk, ami éppúgy értéket teremt, mint például a sport. Azt tanítja nekünk, hogy ha foglalkozunk valamivel, akkor azzal komoly eredményeket érhetünk el. Éppen emiatt úgy gondolom, hogy mindezt vétek lenne nem elvinni és megosztani – mutatott rá a Karaván Színház vezetője azt is kifejtve, hogy a projektnaphoz hasonló kulturális program egyfajta inspirációt adhat a diákoknak a tanulás terén is. Ezt a pozitív hatást pedig véleménye szerint az is alátámasztja, hogy az előadásaikon a tanulók megfeledkeznek a telefonjuk nyomkodásáról. Mint fogalmazott: a gyerekek odafigyelnek rájuk, amiből egyfajta párbeszéd fakad.

Mind a diákok, mind pedig a pedagógusok élményekkel gazdagodtak a projektnapon

A projektnap jelentőségével kapcsolatban Berki Gabriella, a Karancssági I. István Általános Iskola igazgatója kiemelte: az övék egy hátrányos helyzetű oktatási intézmény, ahol a roma gyerekek aránya 98 százalék körül mozog, ugyanakkor az elsődleges céljuk nem a felzárkóztatás, hanem az esélyteremtés.

– A diákjainkat próbáljuk felemelni, de nem a felzárkóztatással. Azt szeretnénk elültetni a gyerekekben – például a művészeti projektnaphoz hasonló rendezvényekkel –, hogy ők különlegesebbek az átlagtól. Én magam is roma származású vagyok, akárcsak a tanári karból még néhányan. Fontosnak tartom, hogy összefogjunk, illetve szóval és tettel bizonyítsuk: nagy jelentőséggel bír számunkra a roma kultúra, az identitásunk és az a fejlődési folyamat, ami a felzárkóztatás nevet kapta – hangsúlyozta Berki Gabriella, aki azt is hozzátette: a karancssági pedagógusok korábban létrehozták a Doja Kulturális és Érdekvédelmi Egyesületet, amelynek célja, hogy a hazánkban jelenlévő valamennyi kultúrát megpróbálják közelíteni egymáshoz, illetve közvetíteni a gyermekek felé. 

Mint mondta: létfontosságú számukra, hogy minden csemetének megadják az esélyt, hogy azzá váljanak, amivé csak szeretnének. Az iskolaigazgató emellett rámutatott arra is, hogy a projektnap megszerezésében fontos szerepe volt a helyi Jelenlét Pont vezetőjének, Pál Szilárdnak, illetve Horváth Sándornénak is, aki az iskolával való kapcsolattartásért felel. 

Berki Gabriella végül elárulta azt is, hogy a Karaván Színház és Művészeti Alapítvány tagjairól és az általuk nyújtott élményről mind a diákok, mind pedig a pedagógusok részéről csak pozitív visszajelzést kapott, így reméli, hogy hamarosan ismét alkalmuk nyílik majd közös programot szervezni az alapítvánnyal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában