Beszámoló

2023.06.07. 14:42

A bűnügyileg fertőzött területek is szóba kerültek a Balassagyarmati Rendőrkapitányság beszámolóján

A Balassagyarmati Rendőrkapitányság értékelte a tavalyi évet a város önkormányzatának képviselő-testülete előtt a közelmúltban tartott ülésen. Az előző évi adatokhoz képest az illetékességi területen emelkedett a bűncselekmények száma – derült ki az adatokból.

Lukács Zsófia

– Az értékelt időszakban nagy hangsúlyt fektettünk az illetékességi területünkön, valamint a szűkebb lakókörnyezetünkben, a városban élő lakosság szubjektív közbiztonságérzetének minél magasabb szintre emelésére. Ennek tükrében hajtottuk végre szakmai feladatainkat – kezdte a beszámolót Belovai Róbert rendőr alezredes, a kapitányság vezetője. A 2022-es év célkitűzéseivel kapcsolatban kiemelte, hogy a felderítések eredményességének javítására, a lakossággal való együttműködésre fektetettek nagyobb hangsúlyt.

A beszámolóban a bűncselekmények statisztikáját is bemutatta a testületnek. – A regisztrált bűncselekményekben emelkedés következett be a tavalyi évben a rendőrkapitányság illetékességi területén. A 2020-as esztendőben 933, 2021-ben 382, míg a tavaly 564 bűncselekményt regisztráltak – ismertette az adatokat a kapitányság vezetője.

A közterületen elkövetett bűncselekmények számában is emelkedést mutattak ki. 2020-ban 169 bűncselekményt regisztráltak, ami 2021-re 136-ra csökkent, továbbá 2022-ben 189 ilyen bűncselekményt követtek el. A kapitányság vezetője kiemelte azonban, hogy az ezt megelőző két esztendőben a pandémia jelentősen befolyásolta a közterületen elkövetett bűncselekmények alacsony számát. A regisztrált jogsértések aránya 100 ezer lakosra vetítve 2022-ben 1540 volt, ami az elmúlt évhez viszonyítva emelkedést mutat.

A beszámolóban Belovai Róbert arra is kitért, hogy vidéki viszonylatban bűnügyileg fertőzött területnek számít Szügy 19, Őrhalom 22, Dejtár 24, Drégelypalánk 43, illetve Érsekvadkert 37 bűncselekménnyel.

Az elmúlt évben Balassagyarmat város vonatkozásában 286 bűncselekményt regisztrált a rendőrkapitányság. Ez az előző esztendőhöz viszonyítva jelentős emelkedést mutat, ugyanis 2021-ben 178 esetben jártak el az egyenruhások. A kiemelten kezelt bűncselekmények számában is növekedést mutattak ki a korábbi évhez képest.

– Balassagyarmaton és környékén az előző évben hét alkalommal jelentettek be jármű önkényes elvétele bűncselekményt, az elkövetőt mindegyik esetben sikerült pár órán belül elfogni – hangsúlyozta az alezredes. A rendőrkapitányság illetékességi területén egy emberölést követtek el. A lakásbetörések száma kismértékű emelkedést mutatott, amely 9-ről 12-re változott, azonban a nyomozás eredményessége jelentősen emelkedett az esetükben a tavalyi évhez képest. Rablás egy esetben történt, rongálás 24, kábítószerrel összefüggő terjesztői magatartással kapcsolatban két eljárást zártak le eredményesen a vizsgált időszakban – hangzott el a beszámolóban.

A kapitányság vezetője a közúti baleset számának alakulását is ismertette: 2022-ben 60 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, amelynek fő oka a gyorshajtás volt. 66 alkalommal intézkedtek az egyenruhások alkoholszonda pozitív értéke miatt.  – A korábbi évekhez képest folyamatosan növekvő tendenciát mutat a biztonsági öv használatának hiánya és az ittas vezetés is – emelte ki Belovai Róbert.

Hozzátette: a közterületi jelenléttel elérték azt, hogy minimálisra csökkent a csoportos garázdaság a táncház, illetve a buszpályaudvar és a bevásárlóközpont környékén, de nem csak Balassagyarmaton, hanem például Érsekvadkerten is.

Belovai Róbert arra is kitért, hogy a bűn- és balesetmegelőzésre is nagy hangsúlyt fektetnek. Különböző bizottságok és munkacsoportok alakultak, valamint iskolákban, oktatási intézményekben prevenciós jellegű előadásokat is tartanak, koordinálják „az iskola rendőre programot” is.  – Legfontosabb feladatunknak és célkitűzésünknek tekintjük az illetékességi területünkön élő lakosok szubjektív közbiztonságérzetének fenntartását, a lehetőségek szerint további javítását – fogalmazott a kapitányság vezetője.

Borítóképünk illusztráció!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában